Gadījumā, ja Latvija nolems nepievienoties Eiropas Savienībai (ES), pastāv reāli draudi, ka valsti piemeklēs enerģētiskā krīze, piektdien diskusijā par Latvijas neatkarību ES atzina ekonomists Uldis Osis.
Osis uzsvēra, ka, ņemot vērā politikas ietekmi uz ekonomiku Krievijā, kā arī šīs valsts līdzšinējo rīcību, piemēram, naftas eksporta virzienu regulēšanā, pastāv pamatotas bažas, ka nākotnē Krievija savu mērķu sasniegšanai varētu ierobežot gāzes padevi Latvijai.

Kā uzskata ekonomists, Latvijai pievienojoties ES, gāzes piegāžu pārtraukšanas iespējamība tiek būtiski samazināta, jo ES rīcībā ir pietiekoši līdzekļi savu dalībvalstu interešu aizstāvībai.

Osis atgādināja, ka Eiropas Komisija ir iesaistījusies situācijas ar Krievijas naftas eksporta pārtraukšanu pa cauruļvadu uz Ventspili risināšanā, lai arī šī problēma būtībā ir aktuāla galvenokārt Latvijai.

Komentējot Latvijas ekonomisko neatkarību kopumā, Osis pauda viedokli, ka Latvija, neņemot vērā enerģētikas sektoru, jau šobrīd ir ekonomiski neatkarīga. Neatkarīgi no tā, vai Latvija būs ES dalībvalsts vai ne, mūsu valsts ekonomiskā neatkarība neesot apdraudēta.

Eksperts atzina, ka ES ekonomiskajā struktūrā, piemēram, lauksaimniecībā, ir virkne nepilnību, kas neveicina ekonomisko attīstību. Tomēr paliekot ārpus ES, Latvijai zudīs praktiski jebkādas iespējas sava viedokļa paušanai, bet, esot ES dalībvalsts statusā, Latvija varēs strādāt, lai aizstāvētu savu nostāju un mainītu ES politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!