Foto: Valsts robežsardze
"Philip Morris International" (PMI) ir izsludinājis trešo "PMI IMPACT" projektu konkursu – globālo iniciatīvu, kas vērsta pret nelegālo tirdzniecību un tās radītajām sekām sabiedrībā. Kopējais pieejamais finansējums programmā pārsniedz 50 miljonus eiro.

Tajā tiks atbalstīti projekti, kuru mērķi ir vērsti uz nelegālās tirdzniecības apkarošanu gan lokālā, gan starpvalstu līmenī – no nelegāliem tabakas izstrādājumiem un citām plaša patēriņa precēm, līdz farmaceitisko izstrādājumu un elektronikas viltošanai.

Projektus var pieteikt gan privātas organizācijas, gan valsts un pašvaldību iestādes un institūcijas arī no Latvijas.

"Nelegālā tirdzniecība negatīvi ietekmē legālo biznesu, valstu budžeta ieņēmumus, un arī grauj PMI centienus uzņēmuma transformācijas procesā virzībā uz nākotni, kas brīva no cigarešu dūmiem," klāsta Alviss Žustiniani, PMI Nelegālās tirdzniecības novēršanas viceprezidents. "Pandēmija ir ietekmējusi arī piegādes ķēdes, robežkontroli un pārrobežu sadarbību, un tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir vajadzīgas tādas programmas kā "PMI IMPACT", kas nodrošina pieredzes apmaiņu, apvieno organizācijas, idejas un risinājumus nelegālās tirdzniecības izskaušanai," viņš akcentē.

Pandēmijas kontekstā programma būs atvērta arī projektiem, kuru mērķis ir ierobežot viltotu un neatbilstošu vakcīnu, zāļu, medicīnas preču un individuālo aizsardzības līdzekļu izplatīšanas draudus.

Trešās kārtas tematika:
1. Robežu kontroles stiprināšana un uzlabošana;
2. Institūciju kapacitātes un veiktspējas stiprināšana;
3. Likuma varas stiprināšana un noziegumu upuru aizsardzība;
4. Starpvalstu un starpinstitūciju sadarbības stiprināšana un sabiedrības izpratnes veidošana;
5. COVID-19 radītās nelegālas tirdzniecības draudu novēršana.

Trijos finansēšanas posmos ir pieejami 100 miljoni ASV dolāru, kur divās pirmajās kārtās ir atbalstīti kopumā 60 projekti 30 pasaules valstīs kopumā 48 miljonu dolāru vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!