Foto: F64
Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv" vērsies kāds vīrietis, kurš zaudējis vairāk nekā 20 000 eiro, iesaistoties nelicencētā akciju tirdzniecības platformā "Everest Trade", teikts "Cert.lv" pārskatā par kiberdrošības incidentiem Latvijā.

Nedaudz iepriekš "Cert.lv" vērsās cits vīrietis, kurš šajā platformā bija zaudējis vairāk nekā 10 000 eiro.

Runājot par jaunāko gadījumu, "Cert.lv" pārstāve Svetlana Amberga skaidroja, ka vīrietis tirdzniecību ar akcijām sācis ar nelielu summu - 500 ASV dolāriem (470 eiro), bet pēcāk vīrietim zvanīja "Everest Trade" brokeris, un aicināja iemaksāt lielāku summu - ap 2000 ASV dolāriem (1883 eiro), ko vīrietis arī izdarīja. "Tālāk sākās tirdzniecība, bet pats vīrietis ar to nenodarbojās - viņa vārdā it kā rīkojās šis aģents," norādīja Amberga.

Vēlāk vīrietim atkal lūdza iemaksāt platformā 3000 ASV dolāru (2825 eiro), ko klients atkal izdarīja, un šādi aicinājumi iemaksāt savu naudu turpinājās regulāri. "Klients redzēja, ka viņa kontā esošā summa aug it kā labvēlīgo akciju darījumu rezultātā, viņš tika kārdināts ar šo fiktīvo pieaugumu, kas beigās izauga līdz 100 000 ASV dolāru (94 197 eiro), no kuriem apmēram 20 000 ASV dolāru (18 839 eiro) bija viņa paša iemaksātā nauda," skaidroja Amberga.

"Viss beidzās, jo vīrietim aptrūkās nauda, ko iemaksāt, un, kad viņš vēlējas šo naudu izņemt, protams, ka viņš neko nedabūja," piebilda Amberga, norādot, ka vīrietis "apstrādāts" ilgstoši un profesionāli - viss ildzis no decembra beigām līdz janvāra vidum.

"Cert.lv" ieteica vīrietim vērsties ar iesniegumu policijā.

Iepriekš vēstīts par līdzīgu gadījumu, kurā darbojoties "Everest Trade" platformā kāds vīrietis zaudēja vairāk nekā 10 000 eiro.

Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izplatījusi brīdinājumu par nelicencētas atvasināto finanšu instrumentu tirdzniecības platformas "Everest Trade" piedāvātajiem finanšu pakalpojumiem šīs platformas interneta mājaslapā.

FKTK norāda, ka minētajam pakalpojumu sniedzējam nav tiesību nodarboties ar ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakus pakalpojumu sniegšanu, tajā skaitā uzturēt atvasināto finanšu instrumentu tirdzniecības platformu.

Gadījumā, ja kādam iedzīvotājam ir nodarīti zaudējumu vai ir aizdomas par krāpšanu, FKTK aicina vērsties policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!