Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja saprašanās memorandu par savstarpēju loģistikas atbalstu ar Lielbritāniju, kura mērķis cita starpā ir arī veicināt britu nemilitāro kravu tranzītu caur Latviju uz Afganistānu.

Memorands nosaka kārtību, kādā Latvijas un Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas sadarbosies, sniedzot savstarpēju loģistikas atbalstu valstu bruņoto spēku vajadzībām visā pasaulē miera un krīzes laikā.

Memorands nosaka pasūtījumu izdarīšanas un pieņemšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā dalībnieki norēķinās par sniegto atbalstu. Norēķināšanās mehānisms paredz trīs norēķināšanās veidus – samaksa naudā, atlīdzināšana ar identisku loģistikas atbalstu, vai atlīdzināšana ar citādu loģistikas atbalstu, bet līdzīgā vērtībā.

Memorands tiks noslēgts uz 10 gadiem ar iespēju pagarināt tā termiņu. Valdība pilnvaroja to paerakstīt Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru.

Kā norādīts valdībai iesniegtajos dokumentos, pamatojoties uz saprašanās memorandu, tiks noslēgta atsevišķa vienošanās starp Latvijas un Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijām par sadarbību kravu nemilitārajā tranzītā uz Afganistānu, kas šobrīd tiek darīts, slēdzot vienošanos par katru sūtījumu atsevišķi.

Pērn salīdzinājumā ar 2009.gadu trīskāršojās caur Latviju uz Afganistānu nosūtīto nemilitāro kravu apjoms, sasniedzot aptuveni 15 000 TEU vienību, janvārī informēja Satiksmes ministrija. Lielākā daļa šo kravu bija paredzētas ASV bruņoto spēku atbalstam. Pārsvarā uz Afganistānu kravas tika pārvadātas pa dzelzceļu, bet daļa – ar autotransportu.

Pirmais vilciena sastāvs ar ASV bruņotajiem spēkiem paredzētajām nemilitārajām kravām tika nosūtīts 2009. gada februārī. Kravas caur Latviju uz Afganistānu sūta arī Lielbritānija, Beļģija, Spānija, Zviedrija un Norvēģija.

Plānots, ka šogad caur Latviju varētu tikt uzsākti arī pārvadājumi pretējā virzienā – sūtījumi no Afganistānas.

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas iepriekš veiktajiem aprēķiniem, no vienas TEU vienības pārvadāšanas Latvijas ekonomika var iegūt līdz pat 500 eiro (351 lats).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!