Foto: F64

Ilmārs Poikāns, kas plašāk pazīstams ar segvārdu Neo, privātpersona Aldis Pauliņš, kā arī uzņēmumi AS "Saldus mežrūpniecība", SIA "Zemgales enerģijas parks" un SIA "Strelēcija" Administratīvo apgabaltiesu lūguši atcelt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu par obligātā iepirkuma komponentēm (OIK), kas nozīmēs elektrības cenas kāpumu uzņēmumiem.

Pieteikumu autori uzskata, ka nepārbaudītu aprēķinu rezultātā vairākiem lielajiem elektroenerģijas ražotājiem 2012.gadā nepamatoti izmaksāta obligātā iepirkuma maksa 15,64 miljoni latu, kas ietekmējis 2013.gada OIK apmēru. Šī iemesla dēļ pieteicēji lūdz tiesu atcelt SPRK 20.februāra lēmumu un likt tai pārrēķināt OIK komponentes, portālu "Delfi" informēja pieteikuma iesniedzēju intereses pārstāvošo juristu birojā "Adversus".

Pieteikumos norādīts, ka SPRK nav konstatējusi, ka AS "Latvenergo" 2012.gadā nepamatoti izmaksājis 15,64 miljonus latu četriem elektroenerģijas ražotājiem, kuru koģenerācijas elektrostaciju uzstādītā elektriskā jauda ir lielāka par 4 MW - SIA „Juglas jauda", AS „Rīgas siltums" un AS „Latvenergo" Rīgas TEC-1 un TEC-2.

Šī summa minētajiem ražotājiem izmaksāta kā jaudas komponente mēnešos, kuros ražotāji publiskajam elektroenerģijas tirgotājam "Latvenergo" nav pārdevuši elektroenerģiju.

Saskaņā ar valdības noteikumiem enerģijas ražotāji ir tiesīgi saņemt obligātā iepirkuma enerģijas un jaudas komponentes tikai tajos mēnešos, kuros tie ir faktiski pārdevuši elektrību "Latvenergo".

"Elektroenerģijas galalietotājiem ir ar likumu noteikts pienākums segt publiskajam tirgotājam tikai tā reālos un pamatotos izdevumus, kas saistīti ar obligātā iepirkuma īstenošanu. Taču tiem nav pienākuma segt publiskā tirgotāja pieļautas kļūdas vai citu iemeslu dēļ nepamatoti veiktas izmaksas jebkuram elektroenerģijas ražotājam," norāda advokāte Dace Cīrule.

"Prettiesiski izmaksātā jaudas komponente ir ceturtā daļa no kopējās summas, ko šie četri uzņēmumi pērn saņēmuši OIK ietvaros virs tirgus cenas, bet šī atšķirība no 2013.gada 1.aprīļa būs jāsedz elektroenerģijas galalietotājiem. Tādēļ SPRK ar steigu ir jāpārrēķina obligātā iepirkuma komponentes 2013.gadam, lai nepieļautu situāciju, kurā patērētājiem ir bez tiesiska pamatojuma jāmaksā par SPRK kļūdām," uzskata arī advokāts Sandis Bērtaitis.

Pieteikuma autori uzsver, ka, nepietiekami izvērtējot "Latvenergo" iesniegtos aprēķinus un dokumentus, SPRK nav izpildījusi savu funkciju nodrošināt sabiedrisko pakalpojumu lietotāju interešu aizstāvību, kā to paredz likums „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem".

Tāpat viņi lūdz Administratīvo apgabaltiesu daļēji atcelt apstrīdēto SPRK lēmumu Nr. 44, uzdot SPRK atceltā administratīvā akta vietā izdot jaunu, ņemot vērā tiesas nolēmumā konstatētos faktus un juridiskos apsvērumus, piemērot lietā pagaidu aizsardzību līdz galējā tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīdim un noteikt, ka spriedums izpildāms nekavējoties, ja tiesa pilnībā vai daļēji apmierinās pieteikumus.

Jau ziņots, ka SPRK februāra beigās apstiprināja obligātā iepirkuma komponentes, kas būs spēkā no 2013.gada 1.aprīļa, un kas pieaugs no pašreizējiem 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem.

Apstiprinātā OIK no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijā, ir 0,0133 lati par kilovatstundu (Ls/kWh) jeb 1,33 santīmi/kWh, bet OIK no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus, ir 0,0056 Ls/kWh jeb 0,56 santīmi/kWh. Tādējādi kopējais OIK apmērs ir 0,0189 Ls/kWh jeb 1,89 sant./kWh.

Salīdzinot ar pērnā gada OIK, šogad pieaugumu nosaka tas, ka dabasgāzes cenu kāpuma dēļ dārgāka ir kļuvusi koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģija, kā arī būtiski ir palielinājies biogāzes, biomasas, kā arī vēja elektrostacijās saražotās enerģijas apjoms, jo darbību uzsākušas jaunas atbalstāmās stacijas, un atbilstoši esošajām cenu aprēķina formulām pieaugusi elektroenerģijas cena, skaidroja SPRK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!