Foto: DELFI

Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai 27. maija valdības sēdē priekšlikumu, kas paredz ar 31. maiju atcelt tirdzniecības vietu darbības ierobežojumus lielajos tirdzniecības centros un īstenot pilnīgu pāreju uz drošas iepirkšanās modeli visā tirdzniecības nozarē, portālu "Delfi" informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Vitenbergs uzsver: "Tirgotāji ir izpildījuši visas prasības un ieguldījuši lielus līdzekļus, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības un varētu uzņemt pircējus. Pēc gandrīz pusgada pārtraukuma šobrīd durvis pircējiem ir vēruši aptuveni 9 000 veikali, arī daļa tirdzniecības centros esošie veikali, kuriem ir atsevišķa ārēja ieeja. Taču tirdzniecības ierobežojumi turpinās lielajos tirdzniecības centros esošajos veikalos un pašos tirdzniecības centros. Šobrīd, kad epidemioloģiskā situācija strauji sāk uzlaboties un tuvojas Ministru kabineta lemtajam par 2. soļa ieviešanu ierobežojuma mazināšanā, ir nepieciešams pieņemt lēmumu par visas tirdzniecības nozares darbības pilnvērtīgu atsākšanu."

Esošiem darbības ierobežojumiem tirdzniecības centros šobrīd ir pakļautas apmēram 1 500 tirdzniecības vietas, kas turpina radīt nevienlīdzīgas konkurences riskus. Jau šobrīd vairāki tirdzniecības uzņēmumi tiesā ir iesnieguši pieteikumus gan par zaudējumu piedziņu no valsts par darbības ierobežojumiem, gan lūdzot atcelt nepamatoti diskriminējošos noteikumus, kas ir noteikti tirdzniecības vietām, kas darbojas tirdzniecības centros, atgādina ministrija.

Epidemiologi ir izteikuši bažas par inficēšanās riskiem tirdzniecības centros, Pasaules veselības organizācijas ziņojumā un vairākos zinātniskajos pētījumos ir norādīts, ka slikta ventilācija var ietekmēt Covid-19 izplatību. Taču Būvniecības valsts kontroles biroja un Rīgas Stradiņa Universitātes Higiēnas un arodslimības laboratorijas veiktie gaisa kvalitātes mērījumi liecina, ka oglekļa dioksīda (CO2) līmenis tirdzniecības centros ir no 395 līdz 690 ppm, kas ir ļoti labs rādītājs. Šāds CO2 līmenis, atbilstoši Apvienotās Karalistes pētnieku secinājumiem, norāda uz to, ka tirdzniecības centri ir droša iepirkšanās vieta, pauž EM.

"Īstenojot pilnīgu pāreju uz drošas iepirkšanās modeli visā tirdzniecības nozarē, tiks nodrošināti vienādi "spēles" noteikumi visiem tirgotājiem. Ar šo mēs sakārtotu arī ielu tirdzniecības regulējumu, dodot iespēju pašvaldībām noteikt maksimālo tirdzniecības vietu skaitu konkrētajā ielu tirdzniecības vietā. Āra tirdzniecība un gadatirgi ir īpaši svarīga mūsu zemniekiem, mājražotājiem un amatniekiem, kuriem šī bieži vien ir vienīgā iespēja pārdot savu produkciju. Tuvojas Jāņi, un tradicionāli šajos svētkos ir liels pieprasījums tieši pēc vietējiem, unikālajiem produktiem," norāda Vitenbergs.

Ekonomikas ministrijas iesniegtajos grozījumos Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" Ministru kabinetam ir aicinājums atcelt tirdzniecības vietu darbības ierobežojumu tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir virs 7000 m2, un ielu tirdzniecības organizēšanā atteikties no noteiktā maksimālā 20 tirdzniecības vietu ierobežojuma, un ļaut strādāt ārtelpās "droša tirdzniecības" protokola ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!