Foto: AFP/Scanpix

Nepilngadīgi sīriešu bēgļi Turcijā tiek nelikumīgi nodarbināti apģērbu ražotnēs, kuru produkcija tiek nogādāta Lielbritānijas veikalos, atklājusi britu raidsabiedrība BBC.

Bērni nelikumīgi nodarbināti "Marks and Spencer", "Asos", "Zara", "Mango" un "Next" ražotnēs Turcijā, atklājis BBC. Zīmolu pārstāvji raidsabiedrībai norādījuši, ka rūpīgi uzrauga savus piegādātājus un nepieļauj bēgļu vai bērnu darba izmantošanu.

Lai gan apģērbu zīmola "Marks and Spencer" pārstāvji norādīja, ka uzņēmuma īstenotajās inspekcijās netika atklāts neviens Turcijā nodarbināts bēglis no Sīrijas, BBC, slepeni strādājot ražotnē, izpētīja, ka tur strādā septiņi sīrieši.

Bēgļi par nostrādātu stundu ražotnē saņēma nedaudz vairāk kā vienu eiro. Tas ir krietni zem minimālā atalgojuma likmes Turcijā. Bēgļi tiek nodarbināti ar starpnieka palīdzību, kurš par darbu viņiem samaksā "aploksnē".

Jaunākais nodarbinātais bēglis bija 15 gadus vecs un dienā viņš strādāja vairāk nekā 12 stundas, gludinot drēbes pirms tās tiek sūtītas uz Lielbritāniju.

Viens no nodarbinātajiem bēgļiem BBC pastāstīja, ka rūpnīcās viņi strādā sliktos apstākļos. "Ja kaut kas notiek ar sīrieti, viņu aizmetīs prom kā drēbes gabalu," raidsabiedrībai pastāstīja bēglis.

"Marks and Spencer" pārstāvji pavēstīja, ka BBC atklājumi ir "ārkārtīgi nopietni" un "nepieņemami". Zīmols rūpnīcā nodarbinātajiem sīriešu bēgļiem ir piedāvājis uzsākt oficiālas darba gaitas "Marks and Spencer" uzņēmumā.

Uzņēmums "Asos" pēc BBC izrādītās intereses veica pārbaudi savā Stambulas rūpnīcā. Atklājies, ka tur nodarbināti 11 pieaugušie no Sīrijas, kā arī trīs cilvēki, kuri jaunāki par 16 gadiem.

Lai gan "Asos" skaidroja, ka rūpnīca Stambulā nav oficiāli apstiprināta ražotne, uzņēmums solījis finansiāli nodrošināt bērnus, lai viņi varētu atsākt skolas gaitas, kā arī maksāt atalgojumu 11 tur strādājošajiem Sīrijas bēgļiem līdz brīdim, kamēr viņi atradīs legālu darbavietu. "Mēs esam ieviesuši šīs kompensācijas programmas par spīti tam, ka šai rūpnīcai nav nekāda sakara ar "Asos" uzņēmumu," raidsabiedrībai pastāstīja "Asos" pārstāve.

BBC atklājis, ka bēgļi no Sīrijas strādā 12 stundu ilgas darbadienas rūpnīcās, kas ražo džinsus zīmolu "Mango" un "Zara" veikaliem. Bēgļi tiek nodarbināti džinsu balināšanas procesā, kur tiek izmantotas spēcīgas ķimikālijas. Tomēr vairumam strādājošo pat nebija piešķirta sejas aizsargmaska šim darbam, novēroja raidsabiedrība.

"Mango" raidsabiedrībai pastāstīja, ka rūpnīca darbojusies bez uzņēmuma ziņas. Sekojošajās pārbaudēs netika atrasts neviens tur nodarbināts bēglis no Sīrijas. Savukārt darba apstākļi tur novērtēti kā "labi, bet ar dažiem izņēmumiem personīgās drošības jomā".

Citā Stambulas rūpnīcā BBC novērojis, ka līdzās pilngadīgiem bēgļiem no Sīrijas strādā arī vien 10 gadus veci turku bērni. Ražotnes īpašnieks skaidroja, ka strādā zīmolam "Next" un apliecināja to, BBC žurnālistiem parādot "Next" pidžamas.

"Next" BBC pastāstīja, ka pidžamas patiesībā ražojis cits piegādātājs. Savukārt žurnālistiem parādītās drēbes, visticamāk, bijis vien paraugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!