Foto: LETA

Saistībā ar "nestrādāšanas" režīma pagarināšanu Krievijā daļai Latvijas uzņēmumu, visticamāk, saruks produkcijas piegāžu apmēri un ātrums uz šo valsti. Tam kopumā būs ietekme uz Latvijas ekonomiku, taču mazāk būtiski nekā situācijai Eiropā, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš norādīja, ka patlaban Latvijas eksports uz Krieviju veido aptuveni 10% no valsts kopējā eksporta īpatsvara, un ir pietiekami nozīmīgs. Taču dažādi ierobežojumi Krievijā Latvijas ekonomiku mazāka eksporta īpatsvara dēļ ietekmēs proporcionāli daudz mazāk nekā ierobežojumi Eiropā, kas ir Latvijas galvenais tirgus.

Pēc Rostovska domām, "nestrādāšanas" režīma pagarināšana Krievijā liecina, ka šī valsts atzīst Covid-19 ienākšanu šajā valstī. Vienlaikus viņš pauda, ka Krievijas ieviestais režīms nenozīmē, ka saimniekošana tajā ir pilnībā apturēta, tāpat dažādiem reģioniem Krievijā, cik noprotams no publiskajā telpā pieejamās informācijas, ir atļauts rīkoties atkarībā no vietējās situācijas.

"Nedomāju, ka Krievijā krasi apstāsies ekonomika, situācija būs līdzvērtīga ekonomikas lejupslīdei citās valstīs," sacīja Rostovskis, atgādinot, ka tik būtiskos ierobežojumos, kādus paredz ārkārtējā situācija Latvijā, mēneša laikā valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinās par diviem procentpunktiem. Līdzīgi varētu būt arī citās valstīs, tostarp Krievijā.

"Krievijas ekonomikā sāksies lejupslīde un, protams, tiem, kas sadarbojas ar Krieviju, arī būs samazinājums, bet nedomāju, ka drastiski mazāks," sacīja Rostovskis, atzīstot, ka ir nozares, kā piemēram, dzelzceļš, kravu nozare, ko eksporta samazinājums uz Krieviju būtiski ietekmē. Taču virkne Latvijas uzņēmēju turpinās sadarboties ar šo valsti, tiesa gan, liela daļai no tiem būs piegāžu apmēru samazinājumi, dažādi eksporta apgrūtinājumi, taču sadarbība neizsīks pilnībā.

Jau ziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja par "nestrādāšanas" režīma pagarināšanu līdz 30. aprīlim ar darba algas saglabāšanu.

Viņš televīzijā translētā uzrunā tautai pavēstīja, ka nepieciešamības gadījumā tiks veikti papildu pasākumi cīņai ar koronavīrusu un nestrādāšanas režīms var tikt saīsināts.

Pēc Putina teiktā, šobrīd izdodas pasargāt gados vecos cilvēkus un bērnus, taču situāciju Maskavā pašlaik nav izdevies mainīt.

Putins 25. martā izsludināja "nestrādāšanas nedēļu", saņemot darba algu, no 28. marta līdz 5. aprīlim.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Krievijā ar Covid-19 vīrusu inficējušies 3548 cilvēki, no kuriem 30 miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!