Foto: PantherMedia/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) 2015. gadā saņemtas 374 rakstveida sūdzības vai iesniegumi par finanšu pakalpojumiem, kā arī sniegtas 1616 konsultācijas, portālam "Delfi" pavēstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Tostarp 31% sūdzību bijis par kredītiestāžu rīcību, 26% - par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzēju rīcību, 25% sūdzību – par nebanku kreditētāju rīcību, savukārt 9% sūdzību saņemti par apdrošinātāju rīcību.

Pēc Gertmanes teiktā, sūdzību skaita dinamika ir stabila – nedaudz ir samazinājies sūdzību skaits par kredītiestāžu rīcību, nebanku kreditētājiem, kā arī par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumiem, tomēr būtiski (par 38,9%) pieaudzis saņemto sūdzību skaits par apdrošinātāju rīcību, kā arī trīskāršojies patērētāju sūdzību skaits par citu finanšu pakalpojumu sniedzēju rīcību.

PTAC vērtējumā saņemtās sūdzības norāda uz nepietiekamu finanšu pratību, grūti uztveramiem līgumiem un atsevišķām nekorektām finanšu pakalpojumu sniedzēju darbībām.

"Sūdzību iemesli un konstatētās problēmas: visās jomās saņemtas sūdzības par netaisnīgiem līguma noteikumiem, par negodīgas komercprakses īstenošanu, kā arī cita veida pretenzijas - par parādu piedziņu, noguldījumiem, kļūdaini veiktu maksājumu neatmaksāšanu, par parāda pamatotību, procentu apmēru, iespējami krāpnieciskiem darījumiem u.c.," klāstīja Gertmane.

Izvērtējot sūdzības kreditēšanas jomā, redzams, ka patērētājiem bieži trūkst zināšanu par slēgto darījumu būtību, pienākumiem, atbildību, kā arī normatīvo aktu izpratni, min PTAC, aicinot patērētājus rūpīgi izvērtēt finanšu pakalpojumu līgumu slēgšanas nepieciešamību un skaidri apzināties līguma sekas.

Tāpat iedzīvotāji sūdzējušies par to, ka atsevišķos gadījumos uzņēmumi savas nezināšanas vai apzinātas rīcības dēļ turpina aprēķināt līgumsodu un līgumiskos procentus pēc tam, kad klients ir izmantojis tiesības atkāpties no līguma, kā arī to, ka kreditors vai ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs nepareizi novirza no patērētāja samaksātās naudas summas parāda dzēšanai.

No patērētāju sniegtās informācijas arī izriet, ka atsevišķi komersanti nepilda normatīvajos aktos noteikto pienākumu un neaptur patērētājiem aprēķināto parādu pieaugumu, tiklīdz tas sasniedz likumā noteikto maksimālo robežu, bet to dara tikai brīdī, kad tiek celta prasība tiesā, šķietami radot iespaidu par likuma prasību ievērošanu.

No sūdzībām par parādu ārpustiesas atgūšanas jeb t.s. parādu piedzinēju pakalpojumiem visbiežāk izriet, ka patērētāji nav bijuši disciplinēti savu rēķinu un izmantoto pakalpojumu apmaksā, kā rezultātā ir vērsta parādu piedziņa. Tāpat dažkārt patērētāji iesniegumos pauž neapmierinātību par parādu ārpustiesas atguvēju prasību par ārpustiesas parāda atgūšanas izdevumu segšanu, kas pārsvarā ir 7– 17 eiro apmērā.

"Šādās lietās patērētāja iebildumi nav pamatoti, ja brīdī, kad parāds tika nodots parādu ārpustiesas pakalpojumu sniedzējam, tas pastāvēja un komersants ir veicis darbības parādu ārpustiesas atgūšanai," piebilst PTAC.

Izvērtējot sūdzības par apdrošināšanas jomu, PTAC konstatēja, ka patērētājiem nav izskaidroti līguma noteikumi, līgumu noteikumi ir neskaidri - sarežģīti, terminoloģiski kļūdaini, dažādi interpretējami, turklāt apdrošinātājs neveic detalizētu apstākļu noskaidrošanu, kā arī atsaucas uz formāliem iemesliem, atsakot apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Tāpat apdrošinātāji piemēro konkrētam līgumam neatbilstošus vispārējos noteikumus.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, PTAC aicina komersantus ievērot pienākumu līguma noteikumus formulēt vienkāršā un saprotamā valodā, kā arī atgādina, ka neskaidri un neprecīzi rakstveida līguma noteikumi tiek tulkoti par labu patērētājam," vēstīja Gertmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!