Foto: Imago/Scanpix/LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LLDK) gaidāmo elektroenerģijas tarifu pieaugumu uzskata par faktu, kas ir jāpieņem, sacīja LDDK prezidents Andris Bite.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunos elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā 1.jūlijā. Plānots, ka elektroenerģijas izmaksas pieaugs.

Bite norādīja, ka neviens nav iepriecināts par to, ka elektroenerģijas tarifi pieaug, taču tarifu paaugstināšanai ir objektīvi iemesli. Turklāt tarifu paaugstinājums, salīdzinot ar sākotnēji plānoto, ir daudz zemāks un pamatotāks.

Sākumā tarifi bija piedāvāti vēl augstāki, un LDDK aktīvi iesaistījās sarunās un diskusijās ar valsts institūcijām par tarifu paaugstināšanas pamatotību, lai skaidrotu savu nostāju, ka augsti tarifi padara Latvijas uzņēmumus nekonkurētspējīgus. Tad tika izstrādāts jauns tarifu paaugstināšanas plāns, kas tika prezentēts un par kuru bija diskusijas LDDK padomē.

"Virziens ir pareizs kopējā tarifu politikā, ka uzņēmumiem ar tarifiem vairs nav jāsubsidē izmaksas par pieslēgumiem mājsaimniecībām, līdz ar to ir godīgāka tarifu pārdales sistēma," atzina Bite.

Ņemot vērā, ka AST, "Sadales tīkls" un AS "Latvenergo" ir valsts īpašumā esoši uzņēmumi, primārais jautājums ir kopējā tarifa konkurētspēja, salīdzinot ar valstīm, ar kurām konkurējam. Izvērtējot prezentācijas, ar kurām iepazinās LDDK padome, secināts, ka, skatot atsevišķi, AST un "Sadales tīkla" sadaļās jaunajā piedāvājumā tarifu daļa ir konkurētspējīgā līmenī, norādīja LDDK prezidents.

"Šis piedāvājums ir labāks, nekā tika sākotnēji piedāvāts, bet, protams, par jebkuru sadārdzinājumu šajos apstākļos laimē negavilējam," sacīja Bite.

SPRK apstiprinājusi "Sadales tīkls" un AST jaunos elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā 1.jūlijā.

SPRK aģentūrai LETA norāda, ka "Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Lai precīzi uzzinātu gaidāmās rēķina izmaiņas, SPRK aicina izmantot "Sadales tīkla" tarifu kalkulatoru.

"Sadales tīkls" informēs sabiedrību par izmaiņām sadales tarifos, publicējot informāciju gan "Sadales tīkla" tīmekļvietnē, gan plašsaziņas līdzekļos, kā arī organizējot tikšanās ar uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem Latvijas pašvaldībās.

Tāpat SPRK informē, ka AST tarifa pieaugumu ietekmējuši elektroenerģijas cenas kāpums, par kādu operators iegādājies elektroenerģiju tehnoloģiskajam patēriņam, pārvadītās elektroenerģijas zudumu segšanai tīklā, kā arī jaudas rezervju nodrošināšanai sistēmas drošuma vajadzībām. Tarifa kāpumu ietekmējis arī inflācijas pieaugums valstī, kas sekmē ekspluatācijas izmaksu kāpumu.

Salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu, kopējās AST izmaksas samazinājušās par 58,1 miljonu eiro jeb 38%.

Tarifa projekta vērtēšanas laikā samazinātas izmaksas elektroenerģijai tehnoloģiskajam patēriņam, pārvadītās elektroenerģijas zudumu segšanai tīklā, kā arī jaudas rezervju nodrošināšanai sistēmas drošuma vajadzībām, kapitāla izmaksas, pārvades sistēmas uzturēšanas izmaksas, personāla izmaksas, kā arī pārējās saimnieciskās darbības izmaksas. Papildus, lai mazinātu pārvades tarifa kāpumu, atbilstoši SPRK apstiprinātajai tarifu aprēķināšanas metodikai operators izmantojis pārslodzes ieņēmumus.

AST plānotais izmaksu samazinājums panākts, pateicoties tiem pašiem faktoriem, kas minēti "Sadales tīkla" tarifa projekta gadījumā, norāda SPRK. Klientiem pārvades tarifa daļa elektroenerģijas rēķinā tiek iekļauta sadales pakalpojumu maksā.

"Sadales tīkla" tarifu periods noteikts 4,5 gadiem, nodrošinot ilgtermiņa tarifu stabilitāti lietotājiem, savukārt AST tarifu periods noteikts 2,5 gadiem.

AST ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. AST pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

AST ir vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

Savukārt "Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!