Foto: F64
Ņemot vērā to, ka pirmajā nomas tiesību izsolē nepieteicās neviens pretendents, VAS "Valsts Nekustamie īpašumi" drīzumā izziņos atkārtotu izsoli Igates pils nomai, portālu "Delfi" informēja VNĪ Nekustamo īpašumu Iznomāšanas un pārdošanas pārvaldes direktore Anita Feldmane.

Atkārtotajā izsolē tiks samazināta tirgus vērtētāja noteiktā nomas maksa atbilstoši normatīvo aktu prasībām par 20%.

Nākamā izsole plānota 30. janvārī. Nomas pretendentu pieteikšanās termiņš tiks noteikts līdz 29. janvārim. Detalizēta informācija un izsoles nosacījumi tiks publicēti mājas lapā.

Pārņemot īpašumu no tā iepriekšējā nomnieka SIA "Domaines et Chateaux", VNĪ ir sakārtojis īpašumu ziemas periodam. Igatē tiek nodrošināta īpašuma apsardze, ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma un apkure. Kafejnīca un Igates pils iznomāšanai tiek piedāvāta kompleksi, tāpēc līdz brīdim, kamēr tiks atrasts nākamais nomnieks, īpašums apmeklētājiem nebūs pieejams.

"Delfi" jau rakstījis, ka pirmās ziņas par Igates muižu rakstītajos avotos sastopamas jau 15. gadsimtā. Tomēr tagadējā Igates muižas apbūve veidojusies laikā no 18. gadsimta beigām līdz 19. gadsimtam divās zonās. Vispirms saimniecības daļa ar klēti, pārvaldnieka māju, brūzi un kūti, un tad parādes daļa ar kungu māju, kalpu māju un parku. Jaunā, tolaik modernā un lepnā kungu māja būvēta ap 1880. gadu fon Pistolkorsu dzimtai pēc Rūdolfa Cirkvica projekta, demonstrējot atturīgu un izsmalcinātu lakonismu.

Blakus kungu mājai atrodas 19. gadsimta beigās veidots romantisks ainavu parks ar dīķiem un krāšņām rozēm. Pie dīķa ir senas ūdensdzirnavas, kurām joprojām griežas dzirnavu rats.

VNĪ organizē izsoles atbilstoši MK noteiktajai kārtībai publiskas izsoles ceļā. Iepriekšējais nomnieks "Domaines et Chateaux" īpašuma nomas tiesības ieguva 2015. gada ziemā izsolē, nosolot augstāko cenu. Nomnieks līguma gaitā bija izpildījis visus līguma nosacījumus, kārtīgi maksājis nomas maksu, tai skaitā veicis ieguldījumus īpašumā - dzīvojamās mājas ar jumta izbūvi un pagrabu, kūts un siena šķūņa konservācijas darbus, tāpēc VNĪ pret nomnieku nekādu pretenziju nav.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā.

Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!