Foto: DELFI

Neviens no Covid-19 potenciālajiem scenārijiem, piemēram, jaunā koronavīrusa uzliesmojuma pakāpeniska izbeigšanās vai pandēmijas atgriešanās, nav labvēlīgs ekonomiskajiem procesiem, tostarp meža nozarei, sacīja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Latvijas uzņēmēju priekšrocība ir spēja ātrāk reaģēt un prasme ātri pielāgoties. Tā ļauj jau tagad no apjukuma un neprognozējamības izkļūt ar mazākiem zaudējumiem, nekā valstīs ar milzīgu nozares rūpniecību, piemēram, Vācijā vai Somijā.

Runājot par turpmākajiem meža nozares izaicinājumiem, Vaikulis minēja, ka Latvijas meža nozares uzņēmējiem vajadzēs pielāgoties jaunajām Eiropas Savienības (ES) politikām un stratēģijām vides jomā.

Viņaprāt jaunā koronavīrusa pandēmija nav atbilstošākais laiks, lai īstenotu jaunu politiku un stratēģijas vides jomā, taču nozares pārstāvjiem vajadzēs pielāgoties jaunajiem spēles noteikumiem. "Eiropas Zaļā kursa iniciatīvu virzītājiem tas diemžēl maz interesē, tādēļ mežsaimniekiem nedraudzīgi "zaļie kursi" vai bioloģiskās daudzveidības stratēģijas agrāk vai vēlāk kļūs par neizbēgamību," viņš piebilda.

Kā ziņots, Eiropas Komisija maijā nāca klajā ar divām Eiropas Zaļajā kursā ietvertajām videi, dabai un ilgtspējai nozīmīgajām stratēģijām – "Bioloģiskās daudzveidības stratēģiju 2030" un ilgtspējīgas pārtikas stratēģiju "No lauka līdz galam".

Pašlaik ES dalībvalstis var iesniegt savu redzējumu un komentārus par tām, tādējādi nosakot to ieviešanas prakses un iestrādājot stratēģijās paredzētos mērķus katras valsts Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskajos plānos.

"Rīgas meži" ir otrs lielākais mežu apsaimniekotājs Latvijā pēc AS "Latvijas valsts meži". Uzņēmumam pieder sēklu plantācijas, koku stādaudzētava, zāģētava "Norupe", kā arī "Rīgas mežu" atbildībā ir Mežaparks, Rīgas parki un dārzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!