Foto: DELFI
Latvijas uzturēšanas atļauju tīkotāji aizvien izrāda lielu interesi par Jūrmalu, kur pēdējā pusgada laikā pieaudzis darījumu skaits ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešams, lai pretendētu uz uzturēšanas atļauju. Tāpat populāri kļūst īpašumi Ozolnieku pagastā, liecina nekustāmo īpašumu uzņēmuma "NIRA Fonds" apkopotā informācija.

Šogad pirmajā ceturksnī Rīgas Zemesgrāmatā reģistrēti par 44% vairāk pirkuma-pārdevuma līgumi nekā 2011.gada pirmajā ceturksnī un par 48% vairāk nekā 2010.gada pirmajos trīs mēnešos. Jūrmalā 2012.gada janvārī – martā darījumu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauga par 35%, bet salīdzinājumā ar 2010. gadu – par 80%.

2011.gada ceturtajā ceturksnī un 2012.gada pirmajā ceturksnī, pēc Zemesgrāmatas informācijas, Jūrmalā reģistrēti nedaudz vairāk par 105 darījumiem, kuru vērtība pārsniedza 100 000 latus (143 000 eiro) – tā ir minimālā robeža ieguldījumiem Rīgas un Rīgas plānošanas reģiona nekustamajos īpašumos, kas nepieciešama uzturēšanās atļaujas saņemšanai. 53 līgumos pircēji bija ārzemnieki, pārsvarā Krievijas iedzīvotāji. Vidējā nekustamo īpašumu cena ārzemnieku darījumos pēdējā pusgada laikā – 555 000 eiro (395 000 latu).

Ārzemju pretendenti uzturēšanas atļaujas saņemšanai, pērkot dzīvokļus Jūrmalā, pārsvarā izvēlas daudzdzīvokļu mājas jūras pusē, blakus pirmajām četrām kūrorta dzelzceļa stacijām- Lielupe, Bulduri, Dzintari un Majori. 2011.gadā šādu darījumu bija ap 110. Visbiežāk (41 gadījums) – nekustamais īpašums atrodas Lielupes rajonā, 32 – Bulduros, 27 – Dzintaros, 4 - Majoros, pārējie – citās vietās.

Šogad Jūrmalas jauno dzīvojamo projektu tirgū ir gaidāms vēl plašāks piedāvājums. "NIRA Fonds" speciālisti prognozē, kā pēc gada rezultātiem vislielākais pārdošanu skaits tiks novērots Bulduros.

Kompānijas "NIRA Fonds" speciālisti ir pārliecināti, ka darījumu skaita pieaugumu veicināja grozījumiem Imigrācijas likumā, kas ļauj ārzemniekiem no valstīm ārpus ES iegūt uzturēšanas atļauju Latvijā, iegādājoties dārgus nekustāmos īpašumus. Nepilnu divu gadu laikā ārzemnieki nopirka aptuveni tūkstoti dažādu nekustamo īpašumu. Vairāk nekā puse no tiem atrodas Rīgā, bet trešā daļa – Jūrmalā. Vispopulārākā galvaspilsētai tuvākā vieta, kur var investēt nekustamā īpašumā 50 000 latu un saņemt uzturēšanas atļauju ir Ozolnieku pagasts. Tajā līdz aprīļa beigām notika septiņpadsmit darījumi ar ārzemju pircējiem, lai noformētu uzturēšanās atļauju.

"NIRA Fonds" ārzemju klienti pēdējā laikā lūdz piedāvāt arī Jūrmalai alternatīvus variantus. Visbiežāk, pēc iepazīšanas ar karti, tie runā par Saulkrastiem, kur dzīvokļu un māju cenas var būt divreiz zemākas nekā Jūrmalā.

Palielinājies arī ārzemnieku nopirkto māju skaits Rīgas rajonā. Parasti klienti prasa kotedžas ar pilnu apdari, ar nelielu zemes gabalu, ciematā ar attīstītu infrastruktūru.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas pārvaldes datiem, 75% no ārzemju investoriem, kas noformē Latvijā uzturēšanas atļauju, veicot nozīmīgās investīcijas (nekustamos īpašumos, banku subordinētajā kapitālā vai Latvijas kompāniju kapitālā) – ir Krievijas iedzīvotāji (aptuveni tūkstotis), otrajā vietā – Ukrainas iedzīvotāji (aptuveni 110), trešajā – Kazahstānas iedzīvotāji (aptuveni 80).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!