Foto: Shutterstock

Šā gada 1. septembrī spēkā stāsies jauns SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdz ar to Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā siltumenerģijas tarifs būs 320,14 EUR/MWh jeb par 151,5% augstāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto.

Savukārt siltumenerģijas tarifs no 1.oktobra būs 312,79 EUR/MWh. Vienlaikus 9. augustā Ministru kabinets atbalstīja pasākumus energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam.

Siltumenerģijas tarifu pieaugums saistīts ar kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu, konkursa kārtībā noslēdzot jaunu līgumu par dabasgāzes piegādi. Dabasgāzes vairumtirgus cenas kāpuma dēļ kopējās kurināmā izmaksas komersantam ir pieaugušas par 180,7%. Komersants ar dabasgāzi saražo visu lietotājiem nodoto siltumenerģijas apjomu.

"Šobrīd slēdzot dabasgāzes piegādes līgumus, dabasgāzes piegādātāju vidū dominē īstermiņa līgumu piedāvājumi – uz vienu vai dažiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka siltumenerģijas komersantiem nākas pārskatīt tarifu gada laikā vairākkārtīgi, iekļaujot tarifā tā brīža aktuālo dabasgāzes cenu. Arī SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir jārēķinās ar šā brīža tirgus situāciju," skaidro SPRK vadītāja Alda Ozola.

Ņemot vērā augsto dabasgāzes pieprasījumu un lielās cenu svārstības, SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" izsludināja dabasgāzes iepirkumu divas reizes, meklējot pēc iespējas zemāku dabasgāzes cenu. Turklāt dabasgāzes tirgus prognozes liecina, ka līdz šī gada beigām cenu kritums nav sagaidāms.

Pašlaik komersants piemēro š.g. 10.februāra apstiprināto tarifu, kad situācija energoresursu tirgū nebija pakļauta būtiskām ģeopolitiskām pārmaiņām. Tobrīd dabasgāzes cena tirgū bija 80,83 EUR/MWh, kas šobrīd ir vairāk nekā divas reizes augstāka – nedaudz zem 200 EUR/MWh.

Līdz ar karu Ukrainā tirgū ir paaugstināts pieprasījums pēc dabasgāzes, ņemot vērā, ka Eiropas valstīm nepieciešams veidot lielākus dabasgāzes krājumus nākamajai apkures sezonai, lai nodrošinātu dabasgāzes pieejamības nepārtrauktību. Brīdī, kad arvien vairāk dabasgāzes piegādes no Krievijas daudzviet Eiropā ir ierobežotas vai pārtrauktas pilnībā, ko pastiprina arī ierobežotās transporta jaudas dabasgāzes importēšanai starp Eiropas valstīm, dabasgāzes cenas saglabāsies augstas, kas atstās ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" iesniedza SPRK š.g. 21.jūlijā. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Kopumā SPRK (uz 10.08.2022.) izskatīšanā ir vairāk nekā 30 siltumapgādes tarifu projektu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!