Foto: F64

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Kā uzsver Ekonomikas ministrija (EM), gandrīz 850 000 mājsaimniecības kļūs par aktīviem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem un pirks elektrību brīvajā tirgū, izvēloties sev izdevīgāko piedāvājumu. Elektrības tirgus atvēršanas galvenie ieguvumi ir lielāka konkurence tirgotāju sektorā, lielāka pakalpojuma plānu izvēle, caurskatāmāka, saprotamāka un konkurētspējīgāka elektrības cena lietotājiem, akcentē EM.

Kopš 2007.gada, uzsākot atvērt elektrības tirgu Latvijā, mērķis ir nodrošināt pēc iespējas vieglāku un ērtāku tirgus atvēršanas procesu,  informēja EM. Arī patlaban, strādājot pie tālākās tirgus atvēršanas nosacījumiem, ministrija kopā ar iesaistītajām pusēm izvērtē dažādus risinājumus jeb modeļus, kā sekmēt tirgotāju konkurenci arī mājsaimniecību sektorā un kā nodrošināt pēc iespējas ērtāku tirgus atvēršanas procesu.

Līdz ar lēmumu atvērt elektrības tirgu Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī Subsidētās elektrības nodokļa likumu, kas izveido mehānismu, kā samazināt obligātās iepirkumu komponentes izmaksu pieauguma risku patērētājiem, un izveido jaunu atbalsta instrumentu mazāk turīgajām mājsaimniecībām.

Prognozējams, ka elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums mājsaimniecībām, salīdzinot ar pašreizējo Pamata tarifu, veidos aptuveni 6%. EM piebilst, ka mazāk turīgajām mājsaimniecībām cena tiks saglabāta Starta tarifa līmenī, jo pašvaldībām ir piešķirti papildu budžeta līdzekļi dzīvokļa pabalsta segšanai, proti, elektroenerģijas kopējās cenas pieauguma kompensācijai.

Detalizētāka pilnīgas tirgus atvēršanas procedūra tiks paredzēta grozījumos valdības noteikumos "Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi", kas patlaban tiek izstrādāti un par tiem notiek diskusijas ar dažādiem sadarbības partneriem.

Vienlaikus tiks iesniegti grozījumi valdības noteikumos, rosinot izveidot tirgus apstākļiem piemērotāku norēķinu kārtību par patērēto elektrību. EM uzsver, ka pašreizējā norēķinu kārtība pēc pašdeklarēšanās principa, kad pats lietotājs nolasa skaitītāju rādītāju un pats aprēķina summu, kas jāmaksā, salīdzinoši veiksmīgi funkcionē monopolsituācijā. Savukārt atvērta tirgus apstākļos, kurā piedalīsies vairāki tirgotāji un tiks piedāvāti dažādas cenas un piedāvājumi, pašdeklarēšanās kārtība vairs nespēs pilnvērtīgi darboties.

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas tīmekļa vietnē atrodamo informāciju Latvijā ir reģistrētas vairāk nekā 50 juridiskās personas, kas var nodarboties ar elektroenerģijas tirdzniecību. Tomēr EM prognozē, ka elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumus mājsaimniecībām varētu aktīvi piedāvāt vismaz astoņi elektroenerģijas tirgotāji, kuriem ir noslēgts līgums ar AS "Sadales tīkls".

Atvērta tirgus apstākļos tirgotāji piedāvās lietotājiem dažādus pakalpojuma plānus, no kuriem lietotājs varēs izvēlēties sev izdevīgāko, vienojoties ar tirgotāju par elektroenerģijas cenu. Jauno tirgus dalībnieku aizsardzībai ieviesta pēdējā garantētā piegāde - elektroenerģijas piegāde, kuru veic kāds no tirgotājiem, ja lietotājs, kurš ir tirgus dalībnieks, nav izvēlējies savu tirgotāju vai pārtraucis darbību tirgū. Pēdējā garantētā piegāde tiek nodrošināta līdz brīdim, kamēr lietotājs izvēlas elektroenerģijas tirgotāju un stājas spēkā noslēgtais jaunais elektroenerģijas tirdzniecības līgums. Pēdējās piegādes cena mainās katru mēnesi.

EM uzsver, ka elektroenerģijas tirgus pakāpeniska atvēršana notiek visā Eiropā, piemēram, Igaunijā jau kopš 2013.gada elektroenerģijas tirgus ir pilnībā atvērts un arī visas Igaunijas mājsaimniecības pērk elektroenerģiju tirgū. Savukārt Lietuvā no 2013.gada 1.janvāra visas juridiskas personas ir kļuvušas par tirgus dalībniekiem, bet mājsaimniecībām tirgus tiks atvērts 2015.gada 1.janvārī.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Pašlaik brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 elektroenerģijas lietotāju, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, elektroenerģijas tirgū tiktu iesaistīti arī visi mājsaimniecības lietotāji (ap 847 300 lietotājiem), kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!