Foto: PantherMedia/Scanpix

No 2021.gada 1.janvāra pasta sūtījumiem uz trešajām valstīm – ārpus Eiropas Savienības – būs jānorāda detalizētāks sūtījuma saturs, liecina VAS "Latvijas Pasts" sniegtā informācija.

Jau patlaban, noformējot pasta sūtījumus uz ārvalstīm, to pavaddokumentos nosūtītāji norāda informāciju par sūtījuma saturu – precēm, kas tajā ievietotas, un sūtījuma svaru. Taču atbilstoši Pasaules pasta savienības jaunajiem standartiem, kas iekļauti Pasaules pasta konvencijā (Universal Postal Convention), no nākamā gada 1.janvāra sūtījuma saturam, adresējot preces uz trešajām valstīm – ārpus Eiropas Savienības –, jābūt maksimāli detalizētam. Jaunā kārtība saistīta ar pasta sūtījumu datu un muitai vajadzīgās informācijas apriti starp valstīm, kas ļaus galamērķa valstī ātrāk apstrādāt sūtījumus un veikt muitas formalitātes. Tajā pašā laikā sūtījuma satura nepilnīga vai pat maldinoša informācija var kavēt sūtījumu piegādi, brīdina "Latvijas Pasts".

Uzņēmums informē, ka uz trešajām valstīm adresētajiem sūtījumiem būs maksimāli detalizēti jānorāda tajos ietverto preču apraksts: kāda prece tiek sūtīta, cik vienību ir konkrētajai precei, kāds ir katras preču grupas svars, vērtība un sūtījuma kopējais svars. Klientam, norādot sūtījuma saturu, būtu jāizvairās no vispārinājumiem, piemēram, apģērbs vai dāvanas, tā vietā norādot precīzu preci: teiksim, kokvilnas T-krekls, vilnas zeķes, sporta apavi, koka rotaļlietas, šokolādes konfektes u.tml.

Ja klients bieži sūta sūtījumus no Latvijas uz trešajām valstīm, ērtāk un izdevīgāk sūtījumus ir noformēt nevis pasta nodaļā, bet "Latvijas Pasta" pašapkalpošanās vietnē "https://new.manspasts.lv/". Datus par sūtītāju un saņēmēju, ja sūtījumi regulāri tiek adresēti vieniem un tiem pašiem adresātiem, var saglabāt "Manspasts.lv" lietotāja profilā – nav nepieciešams tos ievadīt katru reizi no jauna.

Pašapkalpošanās elektroniskā sistēma pati piemēros konkrēta sūtījuma noformēšanai atbilstošo veidlapu un pieprasīs tai nepieciešamo informāciju. Ja sūtījums satur daudz preču, sūtījuma satura lauks pašapkalpošanās vietnē nav ierobežots un tajā iespējams uzskaitīt visus priekšmetus, kas būs grūtāk nelielajā papīra veidlapas laukumā, nododot sūtījumu pasta nodaļā. Noformēt sūtījumus "Manspasts.lv" ir arī izdevīgāk, šādiem sūtījumiem ierakstīšanas un apdrošināšanas maksa samazināsies līdz gandrīz 30%, un īpaši izdevīgi tas ir gadījumos, kad klients sūta vairāk reģistrētu sūtījumu, skaidro "Latvijas Pasts".

Konstatējot neatbilstošus sūtījuma datus, attiecīgajā saņēmējvalstī var palēnināties muitas formalitāšu veikšana, sūtījums var tikt aizturēts un pārbaudīts vai pat konfiscēts no muitas iestāžu puses. Jāņem vērā, ka nekorekta informācija var traucēt arī atbilstošas kompensācijas saņemšanu reģistrēta sūtījuma bojājuma vai pazušanas gadījumā – piemēram, ja mobilā tālruņa vietā būs norādīta šokolādes tāfelīte, kompensējamā summa būs zemāka, informē "Latvijas Pastā".

No 2021.gada 1.janvāra, līdz ar izstāšanās no Eiropas Savienības pārejas perioda beigām, arī Lielbritānija ietilps trešo valstu sarakstā un arī uz šo valsti adresētajiem sūtījumiem attieksies maksimāli detalizētas satura informācijas prasība.

Paredzams, ka jaunā sistēma uzlabos preču apriti starp valstīm pasta sūtījumos, jo nodrošinās pārrobežu sūtījumu satura elektronisku datu apriti starp pasta pakalpojumu sniedzējiem pirms sūtījumu ievešanas galamērķa valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!