Foto: DELFI

Maskavas arbitrāžas tiesa lēmusi no "airBaltic" piedzīt 11,2 miljonus eiro (7,84 miljonus latu) par labu Krievijas bankai "Investbank", trešdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Šī summa saistīta ar 2011.gadā "Investbank" un iepriekšējā "airBaltic" privātā akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) noslēgto līgumu par kredīta piešķiršanu 2,1 miljonu eiro un 9,9 miljonu eiro apjomā. To dzēšanas termiņš bijis attiecīgi 2012.gada 4. jūlijā un 2012.gada 29. jūnijā.

Prasība ir pret "airBaltic", jo aviokompānija šajos aizdevumos piesaistīta kā galvotājs.

"airBaltic" tiesas spriedumus pārsūdzēs augstākā instancē.

No Krievijas medijiem noprotams, ka "airBaltic" tiesā noliedz, ka būtu galvotājs šiem kredītiem

 Jau ziņots, ka 2011.gada nogalē pēc AS "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšanas Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka par akciju nominālvērtību 224 000 latu iegādājās 47,2% "airBaltic" akciju, kuras bija ieķīlājis aviokompānijas privātais akcionārs BAS. Latvijas valsts savu rīcību skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām. BAS īpašnieki bija Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited".

Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru - Latvijas valsts un SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) - vienošanās pameta 2011.gada rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Par jauno "airBaltic" prezidentu tika izvēlēts Martins Gauss, kurš  darbu sāka 2011.gada novembrī.

Vēlāk "airBaltic" saistībā ar bijušā vadītāja un līdzīpašnieka Flika darbībām iesniedza prasību tiesā, lai no viņa kopumā piedzītu 70 miljonus latu. Prasība tiesā ir virs 20 miljoniem latu, bet no kompānijas, kurā apdrošināta Flika atbildība, tiek prasīti 50 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!