Foto: DELFI

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi noteikumu projektu, kurā noteikts to profesionālās darbības pārkāpumu saraksts, par kuriem paredzēta piegādātāja izslēgšana no iepirkuma procedūras.

Noteikumu projekts paredz, ka pasūtītājs var izslēgt kandidātu vai pretendentu no iepirkumu procedūras par virkni pārkāpumu un noziedzīgu nodarījumu. Noteikumu projekta anotācijā FM vērš uzmanību, ka darījuma partnera godīgums un laba reputācija ir nozīmīgs kritērijs darījuma partnera izvēlē, un negodīga darījumu partnera izvēle var radīt ievērojamus zaudējumus.

Projekts paredz, ka kandidātus varēs izslēgt par jūras piesārņošanu, meža dedzināšanu, nelikumīgām medībām, izvairīšanos no skaidras naudas deklarēšanas, darba samaksas noteikumu pārkāpšanas un par daudziem citiem Krimināllikumā minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Tāpat kandidātus varēs izslēgt no iepirkuma procedūras par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā minētajiem pārkāpumiem, tostarp par pārtikas aprites noteikumu pārkāpšanu, kontrabandu un par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Pasūtītājs varēs izslēgt kandidātu no iepirkumu procedūras par minētajiem pārkāpumiem, ja no dienas, kad kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams tiesas spriedums, prokurora priekšraksts par sodu vai citas kompetentas institūcijas pieņemtais lēmums, līdz pieteikuma vai piedāvājuma iesniegšanas dienai nav pagājuši 12 mēneši.

Noteikumu projektu ceturtdien skatīs valsts sekretāru sanāksmē. Plānots, ka noteikumi varētu stāties spēkā 1. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!