Foto: LETA
No kažokādu tirdzniecības atteikušies pirmie Latvijas uzņēmēji – "Uniq", "Ecattus" un modes zīmols "Ieva Janelsiņa" –, tādējādi pievienojoties daudziem jau labi atpazīstamiem, starptautiskiem apģērbu zīmoliem, kas izvēlējušies netirgot kažokādu izstrādājumus, portālu "Delfi" informēja uzņēmēju pārstāvji.

"Uniq" vadītāja Linda Breide atzīst, ka uzņēmums programmā iesaistījies, uzskatot, ka ir "nežēlīgi un nepieņemami izmantot neaizsargātus dzīvniekus cilvēku iegribu izpildīšanai. Dzīvnieki, tāpat kā cilvēki, spēj izjust prieku, bailes, stresu un sāpes - viņi nav bezjūtīgas mantas, kuras turēt ieslodzījumā! Mums nav vienaldzīga vardarbība un dzīvnieku mocības, tāpēc aicinām ikvienu padomāt, pirms izvēlēties kažokādu".

"Ecattus" vadītāja Evija Kalme atzīmē: "Gan kā uzņēmējām, gan arī cilvēciski mums ļoti rūp dzīvnieku daudzveidība, kā arī pienācīga izturēšanās pret tiem. Līdz ar to iestāšanās "Fur Free Retailer" programmā bija likumsakarīgs solis. Mēs esam ļoti priecīgas, ka ar savu darbību varam atbalstīt šāda veida kampaņas!"

Modes dizainere Ieva Janelsiņa atzīst, ka viņas veidotajās/radītajās apģērbu kolekcijās netiek izmantotas kažokādas un arī netiek plānota to izmantošana turpmākajās sezonās, tādēļ pievienoties "Fur Free Retailer" programmai viņai šķitis likumsakarīgi.

"Fur Free Alliance" ir starptautiska dzīvnieku aizsardzības organizāciju apvienība, kuras mērķis ir pārtraukt dzīvnieku izmantošanu un nogalināšanu viņu kažoku dēļ, jo ir morāli nepieņemami izmantot jebkuru dzīvnieku šādam nolūkam.

"Fur Free Retailer" programmas mērķis ir veicināt ētiskas izvēles iespējas patērētājiem, sniedzot precīzu informāciju par mazumtirgotāja politiku attiecībā uz kažokādām.

Apliecinot savu apņemšanos atteikties no kažokādu izstrādājumu ražošanas un tirdzniecības, šai programmai jau ir pievienojušies 300 uzņēmumu visā pasaulē, tostarp tādi atpazīstami zīmoli kā "Zara", "H&M", "Esprit", "Lindex", "Cubus", "Dressmann", "Bik Bok","Topshop", "Bershka", "Stradivarius" un citi.

Latvijā "Fur Free Retailer" programmu pārstāv organizācija "Dzīvnieku brīvība", kas pērn pievienojās "Fur Free Alliance", bet šī gada janvārī kopā ar lielākajām Latvijas dzīvnieku un vides aizsardzības organizācijām līdzdibināja apvienību "Sabiedrība pret kažokādām".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!