Foto: F64

Cenas lejupslīde pasaules dabasgāzes tirgū atstās pozitīvu ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem komersantiem, kuriem ir noslēgti gāzes piegādes līgumi par ikmēneša cenas pārskatīšanu vai īstermiņa fiksētas cenas līgumi, savukārt AS "Latvijas gāze" saistīto klientu jeb mājsaimniecību tarifus tas šobrīd neietekmēs, skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Ieva Lazdiņa.

Šiem siltumapgādes komersantiem ir pienākums vērsties SPRK ar jauniem, zemākiem tarifiem, kuros ietvertas samazinātas saražotās siltumenerģijas cenas. Pirmie SPRK lēmumi par šādiem samazinātiem tarifiem tika pieņemti jau novembrī un decembrī.

Savukārt dabasgāzes publiskais tirgotājs AS "Latvijas gāze" tarifu saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām pārskata divas reizes gadā – 1.jūlijā un 1.janvārī –, ko nosaka SPRK lēmums. Attiecīgi tarifs, kas stājās spēkā šogad 1. janvārī, nemainīsies līdz šī gada 30. aprīlim.

Savukārt no 1. maija saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem likuma pants par publisko tirgotāju zaudēs spēku, un dabasgāzes tirgus Latvijā būs pilnībā atvērts. Līdz ar to regulēts tarifs mājsaimniecībām vairs nepastāvēs, proti, dabasgāzes cena tiks noteikta, abām pusēm – mājsaimniecībai un dabasgāzes tirgotājam – savstarpēji vienojoties. Šobrīd šādu mājsaimniecību, kuras norēķinās par dabasgāzi par regulētu tarifu, ir ap 400 000.

Lazdiņa skaidro, ka atteikšanās no saistītā lietotāja regulējuma primārais mērķis ir veicināt arvien lielāku dabasgāzes tirgotāju interesi par darbības uzsākšanu mājsaimniecību segmentā. Tādējādi tiks sekmēta lielāka konkurence dabasgāzes tirdzniecībā un veicināta dabasgāzes tirdzniecība par ekonomiski pamatotām un konkurētspējīgām cenām.

SPRK arī norāda, ka kopš tirgus atvēršanas 2017. gadā, lai nodrošinātu pakāpenisku dabasgāzes tirgus atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem ir izvēle – turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāze" par SPRK apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai iegādāties dabasgāzi par tirgus (neregulētu) cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Kā ziņots, janvāra sākumā dabasgāzes cena Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) nokritusies līdz līmenim, kāds tika reģistrēts pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā.

Trešdien dienas pirmajā pusē dabasgāzes cena nākotnes līgumos bija nedaudz zem 70 eiro par megavatstundu (MWh), bet pievakarē tā noslīdēja zem 65 eiro par MWh.

Neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā februāra beigās dabasgāzes cena veidoja aptuveni 88 eiro par MWh.

Savukārt augustā, kad Krievija būtiski samazināja gāzes piegādes Eiropai, cena pārsniedza 340 eiro par MWh, bet 1.decembrī tā bija noslīdējusi līdz 140 eiro.

Analītiķi norāda, ka gāzes cenu kritumu veicina gaisa temperatūra, kas ir augstāka par normu, krātuvēs esošās gāzes izmantošana un Krievijas gāzes aizstāšana ar gāzi no citiem pasaules reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!