Foto: DELFI

Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī AS "Laima" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi, prasītāja "MenardPort LLC" vēlas no koncerna "Nordic Partners Limited" piedzīt 5,3 miljonu eiro nodarītos zaudējumus.

Vairāku gadu garumā, veicot nesaimnieciskas finanšu darbības, Daumantam Vītolam piederošais "Nordic Partners Limited" koncerns radījis zaudējumus uzņēmumam "NP Business Centre" 5,3 miljonu eiro apjomā, liecina "NP Business Centre" mazākuma akcionāra "Menard Port LLC" pārstāvja zvērināta advokāta Mārča Miķelsona informatīva rakstura vēstule valsts amatpersonām saistībā ar maldinoši izskanējušo informāciju, kas it kā skar Latvijas pārtikas ražošanas flagmaņus "Laimu" un AS "Staburadzi".

"Uzskatu, ka valsts amatpersonām ir jābūt informētām par patieso konflikta būtību, lai nerastos maldīgs priekšstats par akcionāru strīdu, kurā pastarpināti ir iesaistīti pārtikas ražošanas uzņēmumu "Laima" un "Staburadze" zīmoli," vēstulē, kas nosūtīta valsts amatpersonām šodien, 18.jūnijā, norādīja Miķelsons.

Kā norādīja advokāts, saskaņā ar vēstulē minēto galvenie iemesli, kāpēc 20.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēmusi lēmumu - dažu uzņēmumu kontu apķīlāšanu - strīdā starp "Menard Port LLC" un Vītolam piederošo koncernu, ir tādi, ka tiek aizpludināti līdzekļi par fiktīviem pakalpojumiem. ""NP Business Centre" naudas līdzekļi pastāvīgi, bez objektīva saimnieciska pamatojuma ir tikuši un tiek aizpludināti uz koncerna uzņēmumiem "NP Properties" un "NP Management", it kā par vadības un menedžmenta pakalpojumiem. "NP Business Centre" pēc būtības minētie pakalpojumi nav nepieciešami, jo uzņēmums nodarbojas ar nedzīvojamo telpu iznomāšanu un lielākajai daļai telpu nomnieki nav mainījušies kopš šo nekustamo īpašumu iegādes. Laika posmā no 2007.gada līdz 2011.gadam šādā veidā bez saimnieciska pamatojuma uz "NP Properties" un "NP Management" ir tikuši aizpludināti "NP Business Centre" naudas līdzekļi kopumā 1 402 836 latu (1 996 056 eiro) apjomā, ar to nodarot uzņēmumam tik ievērojamus zaudējumus, ka tā pašu kapitāls kļuva negatīvs un bija nepieciešams palielināt tā pamatkapitālu, lai izvairītos no maksātnespējas," norādīts paziņojumā presei.

Tāpat advokāts kā iemeslu norādījis to, ka tiekot mākslīgi sadārdzina aizdevumu procentu likmes, - "NP Business Centre" ir saņēmis aizdevumus no atsevišķiem koncerna uzņēmumiem ar gada procentu likmi par aizdevuma lietošanu 8%. Tajā pašā laikā koncerna uzņēmumi paši apgrozāmos līdzekļus, tai skaitā tos, kurus aizdod "NP Business Centre", ir aizņēmušies par daudz zemāku gada procentu likmi par aizdevuma lietošanu, proti, 4 - 5% gadā. Tādējādi koncerna uzņēmumi bez saimnieciska pamatojuma pelna uz "NP Business Centre" rēķina kā starpnieki aizdevumu izsniegšanā, pausts paziņojumā presei.

Tāpat "NP Business Centre" piederošie nekustamie īpašumi Rīgā, Šampētera ielā 2 un Aizputes ielā 2, ir bez jebkādas atlīdzības apgrūtināti ar četrām spēkā esošām hipotēkām, nodrošinot atsevišķu koncerna uzņēmumu saistību izpildi kopumā 14 660 459 latu (20 859 954 eiro) apmērā, padarot gan "NP Business Centre" mantu, gan "Menard Port LLC" piederošās kapitāldaļas faktiski bezvērtīgas un šajā apmērā nodarot abiem zaudējumus. Šāda uzņēmuma mantas ieķīlāšana ir saimnieciski pilnīgi neloģiska risku uzņemšanās no "NP Business Centre" un tā mazākuma akcionāra "Menard Port LLC" viedokļa, jo rada iespēju, ka, atsevišķiem koncerna uzņēmumiem nespējot pildīt savas saistības, savu mantu zaudētu nevis šīs aizdevumus saņēmušās personas, bet gan "NP Business Centre", kurš nav guvis nekādu labumu no šiem aizdevumiem.

Vēl kā iemeslus prasības nodrošinājumam Miķelsons minēja finansēšanu nelietderīgai būvbedrei, kas izbūvēta "Staburadzes" un "Laimas" vajadzībām topošajai ēkai, kas tā arī netika izmantota. Par būvniecību nauda tika samaksāta citam tā laika koncerna uzņēmumam "Jaunozols Būve", kas pašreiz jau kļuvis faktiski maksātnespējīgs. Vēl, kā norādīja Miķelsons, "NP Business Centre" 2008.gadā veica aizdevumu - avansa maksājuma formā koncernā tobrīd esošajam uzņēmumam "Jaunozols Būve". Šis aizdevums nav saņemts atpakaļ, nedz arī dzēsts ar pretprasījumiem.

Saskaņā ar iepriekš minēto Miķelsons kā "NP Business Centre" mazākuma akcionāra "Menard Port LLC" pārstāvis cēlis prasību par zaudējumu daļas 3 700 000 latu atlīdzināšanu, lūdzot šos zaudējumus piedzīt solidāri no visiem Vītola koncerna uzņēmumiem atbilstoši Koncernu likuma un Komerclikuma regulējumiem.

Miķelsons pauda nožēlu par to, ka situācijā, "kad Vītolam ir jāatbild par sekām, ko radījusi viņa negodīgā darbība daudzu gadu garumā, viņš mēģina slēpties aiz sabiedrībā mīlētiem zīmoliem un riskēt ar lielu darba vietu skaitu". Vēstulē valsts amatpersonām advokāts aicina tās neiesaistīties akcionāru strīdā, publiski nostājoties kādā no pusēm. Šis strīds ir risināms tiesā saskaņā ar Latvijas likumdošanu, nevis masu medijos.

Kā ziņots, saldumu ražotājas "Laima" un citu "NP Foods" grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis nosūtījis iesniegumu valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem "Laima", AS "Staburadze" un citiem "NP Foods" grupas pārtikas uzņēmumiem. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja "Laimas" sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova, pret nacionālā mēroga uzņēmumiem "Laima" un "Staburadze" reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši realizēt jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns, kurš arī vairākkārt iesaistījies reiderismā.

Miķelsona vārds iepriekš izskanējis vairākiem Latvijā pazīstamiem arhitektu birojiem piederošās SIA "Latvijas Projektēšanas sabiedrība" lietā. 2010.gadā šim uzņēmumam nelikumīgi ievēlēta jauna valde, kas pusotra mēneša laikā noslēgusi vairākus līgumus, tostarp ieķīlāja īpašumus, uzlika komercķīlu uz visiem aktīviem, deva aizdevumus, mēģinot panākt maksātnespēju, faktiski nodarbojoties ar reiderismu.

"Fakts ir ne tikai uzņēmējdarbībai, bet arī sabiedrībai bīstams, jo vienmēr pastāvēs iespējamība, ka, maldinot tiesu institūcijas, var tikt nodarīts kaitējums. Tāpēc uzņēmuma vadība un darbinieki informē valsts augstākās amatpersonas, lūdzot iesaistīties un nodrošināt Latvijas sabiedrības un uzņēmumu, kas ir vieni no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem, interešu aizstāvību," norādīts "Laimas" paziņojumā. "Izmantojot savas dzīvesbiedres ārzonas uzņēmuma "Menard Port LLC" starpniecību, Miķelsons ir veicis virkni prettiesisku un nepieļaujamu darbību, lai vērstos pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem "Laima" un "Staburadze", mēģinot paralizēt to darbību. Uzskatām šo rīcību arī par vēršanos pret Latvijas valsti, jo tiek likti šķēršļi uzņēmumu spējai savlaicīgi samaksāt valstij nodokļus," rakstīts paziņojumā medijiem.

Uzņēmumu darbinieki un vadība ir vērsušies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, premjeres Laimdotas Straujumas (V), ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, tieslietu, iekšlietu un ekonomikas ministriem, lūdzot valsts un tiesu varas augstākās amatpersonas un atbildīgo jomu ministrus rīkoties savu pilnvaru ietvaros, lai nepieļautu šī reiderisma mēģinājuma attīstību un nodrošinātu nacionāla mēroga uzņēmumiem iespēju strādāt, nodrošinot darba vietas un sniedzot pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai, tostarp savlaicīgi maksājot nodokļus valsts budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!