Foto: Shutterstock
No novembra Rojā un Rudē siltumenerģijas tarifs palielināsies par 52%, sasniedzot 100,47 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

SIA "Rojas DzKU" centralizētās siltumapgādes pakalpojumu nodrošina Rojas pagastā un Rudes ciemā. Līdz šim pakalpojuma tarifs bija 48,39 eiro bez PVN par megavatstundu, taču straujā energoresursu cenu kāpuma dēļ no 1. novembra tas paredzēts 100,47 eiro bez PVN par megavatstundu.

Saeima 11. augustā ir apstiprinājusi grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Grozījumi paredz, ka no 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim mājsaimniecībām, kas saņem centralizēto siltumapgādes pakalpojumu, valsts kompensēs 50% no apkures izmaksām, kas pārsniegs 68 eiro bez PVN par megavatstundu. Šo atbalstu iedzīvotāji saņems automātiski, nerakstot iesniegumu pašvaldībai.

Tādējādi no 1. novembra Rojas pagasta un Rudes ciema iedzīvotājiem ikmēneša rēķinos par siltumu piemērotais tarifs būs 84,23 eiro bez PVN par megavatstundu.

Uzņēmuma tarifa aprēķins balstās trīs pamata pozīcijās, proti, ražošana, sadale/pārvade un tirdzniecība. No tām būtiskākās izmaksas rada tieši ražošanas process, kur, savukārt lielāko izmaksu apjomu nosaka kurināmā izcenojums.

SIA "Rojas DzKU" aicina iedzīvotājus pārskatīt ikdienas paradumus, lai samazinātu patērēto siltumenerģijas apjomu. Viens no risinājumiem ir samazināt apkures temperatūru siltummezglā. Samazinot šo temperatūru kaut vai tikai par vienu grādu, tiek ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ietaupījumu.

"Rojas DzKU" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,66 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums pērn sasniedza 0,85 miljonus eiro, tā zaudējumi bija 92 541 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!