Foto: DELFI
Lai veicinātu atbildīgu aizņemšanos nebanku kreditēšanas sektorā, Latvijas nebanku kredītdevēju asociācija ir izveidojusi sistēmu, kas ļauj kredītņēmējam iekļaut sevi sarakstā, kam aizdevējs uz noteiktu laika periodu neizsniedz kredītu. Šāds lūgums būs neatsaucams un tas būs spēkā pēc kredītņēmēja izvēles – vienu, divus vai trīs gadus.

Jaunā kārtība sāks darboties pirmdien, 18. martā, un attieksies uz asociācijas biedru klientiem, informēja asociācija.

"Atsevišķi gadījumi, kas pēdējo nedēļu laikā ir parādījušies medijos, spilgti iezīmē problēmu, ka nebanku kredītdevējiem nav pieejams vienots reģistrs, kurā būtu informācija par pārējām klienta saistībām. Līdz ar to veidojas situācija, ka atsevišķi klienti, vieglprātīgi izturoties pret savām finansēm, vienlaicīgi aizņemas pie vairākiem kredītdevējiem," atzīst Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Fromane norāda, ka jaunā sistēma pasargās tos kredītņēmējus, kuriem ir grūtības ar savu personīgo finanšu plānošanu. Asociācija uzskata, ka tas ir instruments, lai klients patstāvīgi varētu nodrošināties pret vieglprātīgu vai nesaprātīgu aizņemšanos.

Asociācija ir izstrādājusi iesnieguma paraugu, kurš kredītņēmējam būs jāaizpilda, lai sevi iekļautu atteikuma sarakstā. Tajā jānorāda tie asociācijas biedru uzņēmumi, no kuriem klients nevēlas saņemt aizdevumu. Tāpat jāatzīmē laika periods, cik ilgi klients vēlas aizdevuma izsniegšanas liegumu.

Lai nodrošinātos, ka aizdevuma lieguma kārtība netiek izmantota ļaunprātīgi, iesniegumam pielikumā būs jāpievieno pases kopija, uz kuras norādīts, ka kopija ir iesniegšanai Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai. Aizdomu gadījumā par datu ļaunprātīgu izmantošanu asociācija sazināsies ar konkrēto personu, lai pārliecinātos, vai informācija ir patiesa.

Lai patērētājiem būtu vieglāk atpazīt tos uzņēmumus, kas ir vienojušies par iespēju kredītņēmējam sevi iekļaut sarakstā aizdevuma liegumam, asociācijas biedru mājas lapās ir publicēta atpazīstamības zīme "Atbildīgs aizdevējs", kas apliecina uzņēmuma apņemšanos īstenot atbildīgu un godprātīgu biznesa praksi.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri ir vienojušies par virkni pasākumiem kredītņēmēju aizsardzībai – līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni, asociācijas biedri neizsniegs kredītus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem. Tāpat asociācijas biedri ir vienojušies ierobežot līgumsoda apmēru, noskatot, ka tas nepārsniedz 100% no pamatparāda, kas ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan komisijas maksu par tā izsniegšanu.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas.

Jau vēstīts, ka Latvijā pēdējā laikā sākusies diskusija par nepieciešamību uzraudzīt "ātro kredītu" devējus. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija iepriekš nolēma jauniešiem, kuri ir 18 un 19 gadus veci, nedot tā dēvētos "ātros kredītus", cerot šādi atrisināt problēmu, kad aizņēmuma jūgā ieslīgst cilvēki, kuri nav maksātspējīgi. Savukārt Tiesībsarga birojs to nodēvēja par diskriminācija uz vecuma pamata.

Tikmēr Saeimas Juridiskā komisija vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu Civillikuma grozījumiem, kas paredz līgumsodu ierobežojumus civiltiesiskos darījumos, tai skaitā neļaujot ātro kredītu izsniedzējiem pieprasīt nesamērīgi lielas atmaksas summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!