Foto: LETA
Partijas "No sirds Latvijai" frakcija nolēmusi uz 24. februāra frakcijas sēdi uzaicināt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi, portālam "Delfi" pavēstīja "No sirds Latvijai" sabiedrisko attiecību konsultants Valdis Freidenfelds.

Balodim būs jāsniedz papildu skaidrojumi par Valsts kontroles publiskoto un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē izskatīto revīzijas ziņojumu "Vai Āfrikas cūku mēra un Klasiskā cūku mēra apkarošanai paredzētā nauda ir izlietota mērķim?".

"No sirds Latvijai" klāsta, ka Baloža sniegtie skaidrojumi Saeimas komisijas sēdē un plašsaziņas līdzekļos nav pietiekami un rada papildu jautājumus par valsts budžeta līdzekļu likumīgu un lietderīgu izmantošanu, piemēram, PVD ģenerāldirektors plašsaziņas līdzekļos noliedz vainu vairākos Valsts kontroles konstatētajos pārkāpumos, tostarp tajos, kas saistīti ar dienesta iegādāto automašīnu izmantošanu, piemaksu piešķiršanu un citiem jautājumiem.

"Tāpat frakcijas deputātus pārsteidza Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) paustais, ka kopā ar PVD ģenerāldirektoru apmeklējot Āfrikas cūku mēra skartās teritorijas amatpersona "pieļāva atlaides" biodrošības prasību ievērošanai," teikts paziņojumā.

Frakcijas deputāti aicinās skaidrot, kā pārējās saimniecības Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā, kuras netika apmeklētas, varēja iegūt šādu amatpersonu "cilvēcīgu" labvēlību un kā tās tika informētas par šādu iespēju, nodrošinot vienotu attieksmi pret visām saimniecībām.

Jau vēstīts, ka papildus piešķirtais finansējums nav apturējis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību.

Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka neviena valsts institūcija neuzrauga, vai cūku turētāji, kas saņēma kompensāciju par biodrošības prasībām, ievēro nosacījumu - vismaz gadu cūku novietnē neturēt cūku sugas dzīvniekus. Revīzijas periodā tika konstatēti 17 gadījumi, kad šis nosacījums bija pārkāpts.

VK ieskatā PVD piešķirtais finansējums ĀCM apkarošanai nav izlietots efektīvi. Tostarp PVD iegādājies 22 automašīnas, no kurām sešas nonākušas centrālās pārvaldes rīcībā, automašīnu maršruts bijis no mājām uz darbu un atpakaļ, bet piemaksas par darbu tikušas vadībai, nevis infekcijas apkarošanā iesaistītajiem zemākā ranga darbiniekiem. Kopumā PVD mēra apkarošanai tika piešķirti 4,13 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!