Foto: Publicitātes foto

Rīgas domes cīņa ar graustiem, tiem palielinot nekustamā īpašuma nodokli, likusi šo namu īpašniekiem sarosīties: portālā "ss.lv" atrodami vismaz 16 par graustiem klasificēti īpašumi, kas nonākuši pārdošanā.

Rīgā 723 objekti atzīti par vidi degradējošiem, daudzi no tiem ir bīstami cilvēkam un videi. Graustu pārdošanas cenas svārstās no 35 tūkstošiem līdz pat 2,8 miljoniem. Nevienā no sludinājumiem nav norādīts, ka ēka ir klasificēta kā grausts. Minēts vien, ka vajadzīgs remonts vai renovācija. Tikai telefonsarunā daži no ēku pārdevējiem atzīst, ka visizdevīgāk tās būtu vienkārši nojaukt. Tomēr arī tad ir jāmudina un atkārtoti jājautā, lai noskaidrotu, vai gadījumā šī ēka nav iekļauta graustu sarakstā un vai par to nav jāmaksā milzu nodoklis.

Nekustamo īpašumu aģente Līga Kohtanena atzīst, ka pārdošanā esošie grausti lielākoties ir kultūras pieminekļi, uz kuriem attiecas dažādi ierobežojumi. Viņasprāt, ir tiešām jāmīl koka arhitektūra, lai nodarbotos ar šādu ēku rekonstrukciju. Speciāliste skaidro, ka iemesli, kādēļ šādas ēkas tiek pārdotas, ir visai vienkārši. Pirmkārt, graustus pārdod, jo kādam ir nepieciešama nauda. Otrs iemesls šādu ēku pārdošanai ir nespēja tās uzturēt vai ieguldīt to sakopšanā. Pārdot mudina arī fakts, ka par degradētu vidi un nesakoptu īpašumu ir palielināta nekustamā īpašuma nodokļa maksa – jāmaksā nevis pusotrs, bet gan trīs procenti. Turklāt, ja graustā kas atgadās, tad īpašnieks ir atbildīgs par to, tādēļ daudzi cenšas tikt vaļā no šīs atbildības.

Kā liecina sludinājums portālā "ss.lv", tiek pārdota ēka pašā Rīgas centrā, Jeruzalemes ielā 3. Sludinājumam pievienotās vizualizācijas ļauj noprast, ka māja ir sakopta, tās cena – 2,8 miljoni eiro. Tomēr izrādās, ka šajā adresē atrodas grausts. Sazinoties ar daudzdzīvokļu nama pārdevēju, atklājas , ka ēka esot ļoti veca, bez logiem un, ja neatradīsies pircējs, drīzumā plānots to nojaukt.

Tāpat Rīgas centrā ir iespēja iegādāties ēku par 39 tūkstošiem eiro, tiesa gan, šajā gadījumā pievienotais attēls ir daudz patiesāks. Turklāt telefonsarunā uzzinām, ka ēkā ir aizliegts ieiet – tā ir nojaucama, turklāt obligāti pārbūvējama tieši tāda, kāda ir bijusi, jo skaitās kultūrvēsturisks piemineklis, kurš turklāt atrodas UNESCO aizsargātajā zonā.

Arī 167 tūkstošus vērtais īpašums Dainas ielā rada maldīgu pirmo iespaidu. Sludinājumā ne vārda par graustu vai paaugstinātu nodokli, bet pēc pirmā redzamā attēla šķiet, ka ēka ir nevainojamā stāvoklī. Citos attēlos gan redzamas neremontētas iekštelpas un īstā fasāde.

Interaktīvajā kartē redzams, ka visvairāk graustu ir Rīgas centrā. Ar zilajiem simboliem atzīmēti visi grausti, bet ar sarkanajiem – tie, kas tiek pārdoti portālā "ss.lv". Uzspiežot uz sarkanās atzīmes redzama arī grausta cena un kategorija.

Grausti tiek iedalīti piecās kategorijās, bet visizplatītākās ir pirmās trīs. A kategorijā ietilpst tie nami, kas apdraud sabiedrisko drošību, B kategorijā – tie, kas potenciāli varētu radīt apdraudējumu, bet C kategorijā iedalītas tās ēkas, kas draudus nerada, bet degradē pilsētvidi un ainavu.

To, vai ēka nav klasificēta kā grausts, var pārbaudīt mājaslapā "grausti.riga.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!