Foto: F64

Vēl līdz 31. martam ir iespējams pieteikt komandas jauniešu biznesa projektu konkursā ''Radām novadam''. Līdz šim konkursam pieteikušās teju 30 komandas, kuras gatavas radīt jaunas darbavietas, piesaistot investīcijas, un veicināt sociālekonomisko attīstību savos izvēlētajos Latvijas novados. Portāls "Delfi" aplūko, ar kādām iecerēm sevi pieteikuši jaunie uzņēmēji.

"Jāteic, ka iesniegtās idejas konkursam ir ļoti interesantas un dažādas, gan saistītas ar jaunu inovatīvu tehnoloģiju izstrādi, gan ar jau esošo resursu pilnvērtīgāku izmantošanu," portālam "Delfi" atzīst konkursa vadītāja Elīna Miķelsone. "Liels prieks, ka daudzas komandas kā motivāciju dalībai komandā norāda ne tikai vēlmi realizēt savas idejas, bet arī radīt jaunas darba vietas novados, kas ir viens no konkursa mērķiem."

Šobrīd ir vienlīdz daudz pieteikumi, kas saistīti ar ražošanas un pakalpojumu sfērām. "Konkursā piesakās ne tikai cilvēki ar jaunām idejām, bet arī cilvēki, kas savas idejas realizējuši hobiju līmenī vairāku gadu garumā un tagad nolēmuši to pārvērst biznesā," ieskicē Miķelsone.

Ar uztura bagātinātājiem cer iekarot ne tikai Latvijas tirgu

Komanda "Kefa", kura konkursā, iespējams, pārstāvēs Ķekavas novadu, jau ir izstrādājusi pirmo produktu – dabisku sporta uztura bagātinātāju. Produkts veidots sadarbībā ar sporta un farmācijas nozares speciālistiem un 73% no produkta veido Latvijā iegūtas un ražotas sastāvdaļas.

"Kefa" mērķis ir Latvijā radīt un izplatīt sporta uztura bagātinātājus. Kā portālam "Delfi" stāsta komandas kapteinis Pēteris Bikše, ideja par produktu radusies, konstatējot, ka tirgū pieejamajiem sporta uztura bagātinātājiem ir virkne mākslīgu piejaukumu.

"Agrāk – skolas laikā un pirmo studiju gadu laikā – intensīvi nodarbojos pats ar sportu. Tajā brīdī lietoju tirgū pieejamos produktus, pamanīju pēc kāda laika blaknes. Sapratu ka tas, iespējams, ir no šiem produktiem. Tas bija pamudinājums izpētīt jau dziļāk, ko mēs īstenībā ēdam arī šajā [sporta] nozarē. Atklājās, ka ir maz produktu bez mākslīgajām, ķīmiskajām vielām," situāciju iezīmē Bikše. "Protams, tirgū ir produkti, kas ir tīrāki vai bez šiem piejaukumiem, bet tie ir ļoti dārgi. Radās doma, kāpēc gan nevarētu Latvija taisīt, ražot un izplatīt šos produktus. Mums ir ļoti labs piens, ļoti labs olbaltumvielu pulveris."

"Mēs vēlētos arī turpmāk iet šo ceļu – pēc iespējas vairāk likt Latvijas izejvielas, jo par tām mēs varam pārliecināties," uzsver komandas kapteinis.

No konkursa "Kefa" sagaida "grūdienu no malas", palīdzību un arī sadarbību ar kādu no pašvaldībām. "Šobrīd mēs vēl domājam. Ir vairāki varianti, kur mēs vēlētos attīstīt šo biznesu," skaidro Bikše. "Tas vēl ir pārdomu stadijā, jāsaprot, kur mēs varam un kur mums būtu visizdevīgākā vieta."

Šobrīd ir sākts produkta reģistrācijas process. Bikše cer, ka pēc 2-3 nedēļām jau varētu uzsākt produkta pārdošanu.

Jaunie uzņēmēji jau ir uzsākuši sarunas ar sporta treneriem, ir jau noslēgts nodomu līgums par sadarbību, tāpat komanda sākusi sarunas ar sporta klubu ķēdi Rīgā, kas ir gatavs izplatīt jauno produktu savos sporta klubos. Pirmās produkcijas paraugi arī nosūtīti partneriem, kas ir gatavi to izplatīt ārpus Latvijas. Paraugs nosūtīts arī uz Japānu. "Tas tirgus ir drusku atšķirīgs, būs interesanti paraudzīties, ko viņi teiks," atzīst jaunais uzņēmējs.

Sniegt tehniskās zināšanas skolēniem un senioriem

Komanda "Get smart" plānot attīstīt savu darbību Jelgavas un Ozolnieku novadā, izveidojot Tehniskās jaunrades un apmācības centru. Tas dos iespēju nodarbināt gan pedagogus, gan studentus, gan piesaistīt jaunus profesionāļus.

Plānots, ka Tehniskajā jaunrades un apmācības centrā tiks piedāvāta bērnu un pieaugušo mūžizglītība – enerģētikas, automātikas un IT jomās. Bērniem piedāvās dažādus pulciņus, piemēram, robotikas un programmēšanas. Savukārt pieaugušajiem centrs sniegs iespēju paaugstināt kvalifikāciju, piedāvājot pēc uzņēmumu pieprasījuma izglītot pieaugušos programmēšanas valodas, frekvenču pārveidotāju un citos jautājumus.

Tāpat plānots, ka centrā sniegs sociālo atbalstu pensionāriem, nodrošinot uz vietas pieejamus datorus koplietošanai.

"Ja mēs tiekam tālāk, tad procesa laikā mums būs diezgan daudz palīgu, kas mums palīdzēs saprast, kas būtu jāmaina, kas būtu var būt jādara labāk un savādāk," portālam "Delfi" ieskicē komandas kapteine Gundega Marčenko.

Komandu veido trīs cilvēki, Marčenko ir informātikas skolotāja, savukārt komandas biedri ir inženieri. "Viņi paši strādājot nonāca pie secinājuma, ka nav uzņēmumiem, kur mācīties, kur darbiniekus apmācīt," stāsta komandas kapteine. "Viņi nonāca tur pie tās domas. Es nonācu pie idejas, strādājot skolā, ka skolēniem ir interese. Viņiem nav patiesībā savas intereses, kur likt."

"Ļoti labs piemērs ir Ventspils Digitālais centrs," atzīst Marčenko.

Var pieteikt vairāk par vienu ideju

Savukārt komanda "Dabas Sporta Zāle", kas pārstāv biedrību ar tādu pašu nosaukumu, attīstīs dabas sporta tīkla izveidi un pieejamību. Jau šobrīd biedrība organizē bezmaksas treniņus Mežaparkā, taču komanda cer izvērst savu darbību ārpus Rīgas teritorijas. Jaunieši cer izveidot dabas sporta zāles Latvijas novados, lai sekmētu dabas sporta popularitāti valstiskā mērogā.

Vienlaikus jaunieši cer, ka tas veicinās tūrisma attīstību. Komanda plāno startēt konkursā, pārstāvot Carnikavas novadu.

Ne visas pieteikušās komandas ir darbu pie idejas jau sākušas. Tas arī nav nepieciešams, jo konkursā var piedalīties ikviens jaunietis vecumā no 18 līdz 30 gadiem, ja viņa pieredze uzņēmējdarbībā nepārsniedz sešus mēnešus.

Piemēram, komanda "ECO zaļie cilvēciņi", iespējams, savu uzņēmējdarbību varētu sākt ar tualetes papīra ražotni. Jaunieši vēlas piedāvāt plašu ikdienā nepieciešamās lietas – tualetes papīra sortimentu. Komanda "Iniciatīva" grib pārmaiņas savā dzīvē un apkārtējā vidē. Tieši riepās jaunieši saredzējuši nozīmīgu problēmu, jo tās lēni sadalās un ātri uzkrājas lielos daudzumos. Jaunieši cer vecās riepas pārstrādāt, radot jaunus produktus. Tostarp no riepām varētu veidot atrakcijas bērniem un pieaugušajiem.

Jaunieši tiek aicināti pieteikties konkursam līdz 31. martam, izveidojot komandu vismaz trīs cilvēku sastāvā un reģistrējoties "radamnovadam.lv". Konkursā tiek aicināts pieteikties ikviens jaunietis, kurš jūt sevī spēkus sasniegt savus izvirzītos mērķus. Kā stāsta projektu organizatori, līdz šim konkursam pieteikušās teju 30 komandas, taču maksimālais skaits, ko plānots uzņemt, ir 50.

Organizatori uzsver, ka konkursā var piedalīties un realizēt arī vairākas biznesa idejas, tā radot vēl lielāku labumu konkrētam novadam.

Komandām, konkursa ietvaros, tiks sniegts daudzpusīgs atbalsts ideju realizācijai un komandas iegūs arī publicitāti un atpazīstamību, potenciāli palielinot iespējas piesaistīt finansējumu saviem projektiem un papildus atbalstu no novadiem. Tāpat visām komandām būs iespēja saņemt finansiālu atbalstu granta veidā vismaz 2000 eiro apmērā. Papildus tam labākās komandas divu gadu laikā sadalīs balvu fondu 10 000 eiro vērtībā.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!