Foto: PantherMedia/Scanpix

Ārlietu ministrijas (ĀM) īpašo uzdevumu vēstniekam Rolandam Lappuķem šonedēļ uzturoties vizītē Urugvajā, Montevideo, nodibināta Latvijas-Urugvajas-Argentīnas tirdzniecības kamera, informēja ĀM Preses un informācijas nodaļā.

Lappuķes tikšanās laikā ar Urugvajas ĀM ģenerālsekretāru Gonzalo Koncki tika parakstīts abu valstu ārlietu ministriju Saprašanās memorands par pušu interesējošo jautājumu politisko konsultāciju kārtību. Saprašanās memoranda mērķis ir padziļināt viedokļu apmaiņu par daudzpusējiem jautājumiem, veicināt sadarbību starptautiskās organizācijās, kā arī pilnveidot divpusējo dialogu. Šādus saprašanās memorandus ĀM ir noslēgusi ar vairākām Latīņamerikas valstīm - Brazīliju, Čīli, Argentīnu, Peru, Kolumbiju, Meksiku, Panamu, Kubu un Kostariku.

Punta Karretas pašvaldībā Montevideo pilsētā ar Latvijas goda konsula Urugvajā Migela Loinaza atbalstu tika atklāts Latvijas vārdā nosaukts skvērs, ceremonijā piedaloties Urugvajas amatpersonām, diplomātiskajam korpusam un goda konsulātu pārstāvjiem.

Lappuķes vizītes laikā tika nodibināta Latvijas-Urugvajas-Argentīnas tirdzniecības kamera, kuras uzdevums ir tirdzniecisko attiecību attīstīšanai starp minētajām valstīm.

Tiekoties ar Urugvajas amatpersonām, Lappuķe apstiprināja Latvijas interesi padziļināt attiecības ar Urugvaju un Latīņamerikas reģionu kopumā, kā arī aicināja aktivizēt ekonomiskos kontaktus, izvērtējot iespēju izmantot Latvijas ostu un transporta infrastruktūras sniegtās iespējas tranzītam uz Baltijas jūras reģionu, kā arī Krieviju un Centrālāziju. Lappuķe informēja par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē prioritātēm, Latvijas pievienošanos eirozonai un Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā plānotajiem pasākumiem. Tāpat puses apmainījās viedokļiem par sadarbību starptautiskajās organizācijās.

Vizītē Lappuķe tikās arī ar Urugvajas viceprezidentu Danilo Astori, Pārstāvju palātas prezidentu Germanu Kardosu, senatoru, Nacionālās partijas prezidentu Luisu Alberto Eberu, Ekonomikas un finanšu ministru Fernando Lorenzo, ES Pārstāvniecības Urugvajā vadītāju-vēstnieku Huanu Fernandezu Trigo un Montevideo mēru Annu Oliveru.
Šī ir pirmā Latvijas amatpersonas darba vizīte Urugvajā.

Kopš 2011.gada marta Urugvajā par Latvijas goda konsulu ir iecelts Migels Loinazs. Goda konsulāts atrodas Urugvajas galvaspilsētā Montevideo. Urugvajas goda konsuls Latvijā kopš 1999.gada ir Jānis Ķirsis. Urugvaja nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS. Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu Urugvaja atzina 1991.gada 28.augustā. Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika nodibinātas 1992.gada 6.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!