Foto: LETA

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja, atkārtoti izskatot pilnveidoto Eksportostas dienvidu daļas lokālplānojuma redakciju, nolēma to nodot publiskajai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai. Pilnveidotajā redakcijā precizēts, ka lokālplānojuma teritorijā var attīstīt pasažieru kuģu (arī prāmju un kruīza kuģu) un ro-ro pasažieru kuģu (ro-pax kuģu) termināli un piestātnes.

Šā gada martā komiteja nolēma, ka nepieciešams izstrādāto lokālplānojama redakciju pilnveidot. Nozīmīgākie papildinājumi, kas veikti lokālplānojuma teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos, attiecas uz plānotās ostas funkcijām un lokālplānojuma īstenošanas kārtību.

Tajā paredzēts, ka šī termināļa un ar to saistītās infrastruktūras attīstību veiks saskaņā ar atsevišķi noslēgtu vienošanos starp pašvaldību, Rīgas brīvostas pārvaldi un nekustamā īpašuma īpašnieku un/vai valdītāju.

Savukārt kuģu termināļa ēkas labākā arhitektoniskā risinājuma nodrošināšanai tiks organizēts arhitektūras konkurss, kura pamatnosacījumus un žūrijas komisijas sastāvu noteiks saskaņā ar iepriekšminēto vienošanos. Gadījumā, ja netiks īstenota plānotā termināļa attīstība, teritorijas turpmākās attīstības detalizācijai jāizstrādā detālplānojums.

Lokālplānojuma izstrādes nolūks ir grozīt un detalizēt Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumu, lai sasniegtu Rīgas brīvostas pārvaldes sāktā infrastruktūras attīstības projekta „Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” mērķus, mazinātu ostas aktivitātes, kas saistītas ar kravu pārkraušanu pilsētas centrā un to radīto negatīvo ietekmi uz vidi un nodrošinātu Eksportostas teritorijā esošās infrastruktūras efektīvas un racionālas izmantošanas iespējas.

Lokālplānojumā lielākā daļa teritorijas ir noteikta kā jauktas centru apbūves funkcionālā zona, paredzot plašākas teritorijas izmantošanas iespējas par pašlaik Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā atļautajām.

Vienlaicīgi ar lokālplānojuma redakciju publiskajai apspriešanai tiks nodots stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums.

Lokālplānojuma izstrādes laikā ir veikta kultūrvēsturiskā izpēte un ietekmes uz Rīgas vēsturisko centru un tā aizsardzības zonu novērtējums. Ir izstrādāta arī transporta plūsmu izpēte, ietverot modelēšanu un priekšlikumus satiksmes infrastruktūras pārkārtojumiem.

Galīgais lēmums par lokālplānojuma nodošanu sabiedriskajai apspriešanai vēl jāpieņem domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!