Foto: PantherMedia/Scanpix
Patieso labuma guvēju jeb ofšoru īpašnieku atklāšana Uzņēmumu reģistram (UR) nodrošinās vairāk darba un jaunus pienākumus, taču mazā finansējuma dēļ tas nenāksies viegli, biznesa portālam "Nozare.lv" atklāja UR pārstāve Baiba Vismane.

Viņa skaidroja, ka saskaņā ar grozījumiem Komerclikumā, kas paredz atklāt patieso labuma guvēju jeb ofšoru īpašnieku, UR darbiniekiem būs vairāk darba, kā arī būs jauni pienākumi, turklāt mazā finansējuma dēļ tas nebūs viegli.

"Ziņas par patiesā labuma guvēju tiks pievienotas atsevišķai lietvedībai, bet jaunas datubāzes netiks veidotas," sacīja Vismane.

UR pārstāve norādīja, ka saskaņā ar Komerclikumu tiek izdalītas divas personu grupas, kurām ir pienākums 14 dienu laikā paziņot par patiesā labuma guvēju. "Paziņojums ir sniedzams savai sabiedrībai, savukārt sabiedrības valdei ir pienākums 14 dienu laikā no paziņojuma par patiesā labuma guvēju saņemšanas dienas iesniegt to UR," skaidroja Vismane.

Gadījumā, ja persona objektīvu iemeslu dēļ nevar noskaidrot patiesā labuma guvēju, nevar iegūt atsevišķas ziņas par to vai arī patiesā labuma guvēja nav, ir pienākums sniegt paziņojumu savai sabiedrībai, norādot iemeslu, kuru dēļ ziņas par patiesā labuma guvēju netiek sniegtas.

Jau ziņots, ka šodien stājas spēkā grozījumi Komerclikumā, kas prasa atklāt uzņēmumu patiesos labuma guvējus jeb ofšoru īpašniekus.

Likums nosaka, ka kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs, kurš ir fiziskā persona, uzskatāms par sabiedrības patieso labuma guvēju, ja atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju nav uzskatāma cita persona.

Dalībniekam, kurš tur pamatkapitāla daļas vai akcijas savā vārdā, bet citas personas labā, iegūstot vismaz 25% no kapitālsabiedrības daļām, ir pienākums 14 dienu laikā paziņot par to kapitālsabiedrībai, norādot personu, kuras labā šīs daļas tiek turētas.

Dalībniekam, kurš nav fiziskā persona un kura līdzdalība kapitālsabiedrībā ir vismaz 25%, un kurš nav dibināts saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu likumiem, ir pienākums 14 dienu laikā iesniegt kapitālsabiedrībai paziņojumu par personām, kuras uzskatāmas par šā dalībnieka dibinātājiem, dalībniekiem vai šiem statusiem pielīdzināmām personām, kuras paziņojuma iesniegšanas brīdī gūst labumu no šā dalībnieka pastāvēšanas.

Ja dalībnieks objektīvu iemeslu dēļ nevar noskaidrot personu, kura saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu uzskatāma par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju, vai nevar iegūt atsevišķas ziņas par minēto personu, vai atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma noteikumiem šādas personas nav, viņš paziņojumā norāda iemeslus, kuru dēļ ziņas par kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem netiek sniegtas.

Kapitālsabiedrība 14 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas iesniedz to komercreģistra iestādei.

Ar ziņām par personālsabiedrības un kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem ir tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības iestādes un kontroles iestādes nodokļu administrēšanas, publiskā iepirkuma vai arī publiskās un privātās partnerības jomā.

Ja personālsabiedrības biedrs vai kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs līdz 2011.gada 12.jūlijam ieguvis vismaz 25% no personālsabiedrības ieguldījuma daļām vai kapitālsabiedrības pamatkapitāla daļām vai akcijām un viņam piederošo akciju skaits līdz paziņojuma iesniegšanas dienai nav samazinājies, viņam ir pienākums paziņojumu iesniegt personālsabiedrībai vai kapitālsabiedrībai ne vēlāk kā līdz 2011.gada 31.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!