Foto: F64

Uzņēmumi, kuru krabju zvejas kuģi šī gada janvārī arestēja pie Norvēģijas krastiem, savus zaudējumus lēš vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā, otrdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Kuģis "Senators" tika arestēts par it kā nelicencētu krabju zveju Norvēģijas Svalbāras arhipelāga ūdeņos. "Ja mēs skaitām pašus zaudējumus, tad tie ir kaut kādi vairāki desmiti miljonu – tiešie zaudējumi. Protams, ka sākot šādu biznesu, tu rēķinies ar kaut kādu noteiktu laiku, kuru tu tur darbosies un arī ar peļņu. Ja skaita kopā zaudējumus un negūto peļņu, tad mums ir, es neprecizēšu, kaut kas starp 100 un 200 miljoniem eiro kopā divām kompānijām Latvijā," raidījumā pauda Eiropas Savienības (ES) Krabju zvejas asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Zvejnieki ir pārliecināti, ka Norvēģijas prasības nav pamatotas, jo Latvijai zvejas tiesības dod Eiropas regula. Šobrīd tālāko rīcību valdība vērtē slēgtā darba grupā.

"Šobrīd mēs esam izvērtēšanas procesā un, kad nonāksim pie kopīgiem secinājumiem, tad arī rīkosimies," strīda risinājumu meklējumus komentēja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādīja, ka vēlētos redzēt aktīvāku rīcību no Eiropas Komisijas (EK) puses, kas arī iesaistījusies strīda risināšanā. Arī Šmits raidījumā uzsvēra, ka pagaidām neredz EK darbus un, ja tā turpināsies, netiek izslēgta arī iespēja vērsties tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!