Foto: Pexels.com, Andreea Ch

Pagājušā gada beigās Norvēģijas ieguldījumi Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā sasniedza 327 miljonus eiro, "Delfi Bizness" informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Tas Norvēģiju ierindoja 9. vietā. Līdzekļi kopumā ieguldīti 252 Latvijā reģistrētos uzņēmumos.

LIAA informē, ka pēdējo 18 mēnešu laikā Latvijā darbu uzsāka Norvēgijas kompānijas "Norwegian" biznesa pakalpojumu centrs un tehnoloģiju uzņēmums "TRY Dig", bet šogad par savas darbības paplašināšanu Baltijas virzienā paziņoja Ziemeļeiropas konsultāciju uzņēmums "Rud Pedersen", iegādājoties kapitāldaļas Latvijā bāzētajā stratēģiskās komunikācijas aģentūrā "VA Communications" un interešu pārstāvības birojā "VA Government".

“Investīciju piesaistes jomā mūsu prioritāte ir tehnoloģiski ietilpīgu nozaru attīstība kā arī starptautisko biznesa pakalpojumu centru ienākšana Latvijā. Norvēģijas ekonomika pēdējos gados ir demonstrējusi stabilu attīstību un uzņēmumi meklē iespējas paplašināties. Latvija šajā ziņā spēj nodrošināt visus nepieciešamos apstākļus, tādēļ investīciju piesaistes jomā Norvēģijas tirgū saskatām lielu potenciālu,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Kopumā šobrīd Latvijā strādā astoņi ar Norvēģijas kapitālu saistīti biznesa pakalpojumu centri. Starp tiem ir "Atea Global Services", "Circle K" biznesa centrs, "DNB" servisa centrs, "Tietoevry", "Visma Labs", "Webhelp", "Norwegian", "Zalaris HR Services", kā arī "Rud Pedersen".

“Starptautiskajos biznesa centros ar Norvēģijas kapitālu jau šobrīd strādā vairāk nekā 3000 darbinieku un vidējais atalgojums šajos uzņēmumos pārsniedz 2000 eiro. Norvēģijas uzņēmumi no Latvijas saviem klientiem visā pasaulē nodrošina IT, grāmatvedības, finanšu, personālvadības, loģistikas un citus pakalpojumus,” stāsta LIAA pārstāvniecības Norvēģijā vadītāja Evita Nedzvecka.

Viņa arī piebilst, ka šobrīd ir veiktas labas iestrādnes, lai tuvākajā laikā vēl vairāki Norvēģijas uzņēmumi paziņotu par savas darbības uzsākšanu Latvijā.

Jau panākta vienošanās, ka no 27. līdz 29. aprīlim Rīgā notiekošajā Baltijā lielākajā jaunuzņēmumu konferencē "TechChill 2022" piedalīsies plaša Norvēģijas uzņēmēju delegācija no Oslo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!