Foto: Publicitātes foto
Metu konkursā Latvijas paviljona izveidei izstādē "Expo 2020" Dubaijā par uzvarētāju atzīta SIA "Riga Architecture Institute" izstrādātā ideja "Ēters", portālu "Delfi" informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

"Riga Architecture Institute" komandā strādāja Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš un Pīters Bauers.

Lai gan pēc pirmās kārtas par metu konkursa uzvarētājiem tika atzīti SIA "Mailītis A.I.I.M." darbs ar nosaukumu "Skaņais mežs", pēc papildu sarunām, precizējumiem, tāmju izstrādes un konsultācijām ar būvniekiem uz vietas Dubaijā, tika nolemts, ka Latvijas paviljonu veidos SIA "Riga Architecture Institute".

Idejas pamatā ir nevis materiālais resurss, bet gan pozicionēt Latviju kā vietu ar intelektuālo resursu, veidojot valsts tēlu nākotnei. "Mēs vēlējāmies atkāpties no ierastā un parādīt Latviju kā modernu un uz attīstību vērstu vietu. Paviljona pamatā ir atvērta tipa konstrukcija, kas izskatās, kā vilnis, kur integrētas dažādas saliņas, apvienojot dabu, tehnoloģijas, intelektuālo pieredzi un biznesa iespējas," komentēja Expo 2020 projekta vadītājs Ansis Egle.

Trešo vietu pēc metu konkursa otrās kārtas saglabāja SIA 'Low Tech" ar darbu "Kustīgais mežs".

No Dubaijas saņemto būvnieku atzinumi liecina, ka iesniegtās idejas ir realizējamas, tādēļ žūrijas galvenais uzdevums bija vienoties par to, kā Latvija labāk tiks pozicionēta. "Darbs bija interesants un vienoties par labāko ideju bija ļoti sarežģīti, jo projekti bija profesionāli izstrādāti, piedāvājot kā arhitektoniskos, tā radošos risinājumus, lai apmeklētāji gūtu unikālu pieredzi," teica Egle.

Vēstīts, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotajā metu konkursā pieteicās 17 pretendenti, no kuriem trīs dalībniekus LTRK aicināja turpināt izstrādāt savas idejas.

Konkurss izpelnījās radošo industrijas ekspertu un profesionāļu pārmetumu par īso pieteikumu termiņu, taču pēc izskanējušajiem pārmetumiem LTRK lēma pieteikšanās termiņu paildzināt par nedēļu.

Metu konkursā iegūtās idejas vērtēja žūrija. Tajā iekļauti divi arhitekti – Zane Tetere un Artis Zvirgzdiņš, sociālantropologs Roberts Ķīlis, grafiskais dizaineris Artis Tauriņš un radošo aģentūru pārstāve LADC izpilddirektore Annija Mežgaile.

"Expo 2020" notiks Dubaijā. Pasākumā dalību apstiprinājušas vairāk nekā 190 valstis. Latvijas dalībai izstādē valdība atvēlējusi vairāk nekā četrus miljonus eiro.

LTRK līdz šim organizējis Latvijas dalību vairākās Expo izstādēs – 1992. gadā Seviļā, 1993. gadā Tedžonā, 1998. gadā Lisabonā un 2017. gadā Astanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!