Foto: DELFI

Sestdien sīvā cīņā noslēdzies jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" pirmā posma fināls, kurā pirmo vietu ieguva Rojas novada komanda "LatSketch".

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura laikā katra komanda sevis izvēlētā novadā cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkursa otrās sezonas pirmā posma finālā savus rīcības plānus prezentēja 18 konkursa labākās komandas, kuras pārstāv dažādus Latvijas novadus.

"Konkursu mēs radījām ar mērķi palīdzēt jums attīstīt savas biznesa idejas un sasniegt reālus biznesa rezultātus. Konkurss kā tāds nav pašmērķis," atklājot finālu, uzsvēra konkursa idejas autors Andris Čeksters, "konkurss ir tikai process, rīks, ar ko jūs varat realizēt savu biznesa ideju. Līdzīgi kā jūs aizejat uz restorānu – jūsu mērķis nav apēst dakšiņu."

"Konkurss ir rīks, kā jūs iedvesmot, motivēt, palīdzēt sadarboties ar pašvaldībām, piesaistīt mentorus un palīdzēt piesaistīt finansējumu," skaidroja Čeksters.

Komandām konkursa pirmā posma finālā trīs minūšu laikā bija jāpārliecina četru cilvēku žūrija par savas idejas dzīvotspēju. Konkursa žūrijā darbojās portāla "Delfi" redaktore Guna Gleizde, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras pārstāve Juta Reķele un investori ar pieredzi – Dairis Cālītis un Kaspars Vanags.

Pirmo vietu un naudas balvu – 2000 eiro – ieguva jauniešu komanda "LatSketch", kas pārstāv Rojas novadu. "LatSketch" uzsākusi inovatīvu koka grīdu zīmola – līklīniju koka grīdas segumu ražošanu. Kā iepriekš portālam "Delfi" norādīja konkursa dalībnieki, uzņēmuma mērķis ir saviem klientiem piedāvāt augstas kvalitātes dizaina koka grīdas segumus. Uzņēmums piedāvā moduļa veida sistēmas līklīniju koka grīdas segumus, kā arī individuālus risinājumus. Vairāk par komandu un tās veikumu ir lasāms šeit.

Otro vietu un naudas balvu – 1500 eiro – ieguva komanda "Zaļā bērnība", kas plāno izveidot jaunu privātu bērnu pirmsskolas izglītības iestādi – meža bērnudārzu, kurā pirmsskolas programmu bērni apgūtu svaigā gaisā un ciešā saskarē ar dabu – ārā. Vairāk par komandu var lasīt šeit.

Savukārt trešo vietu un naudas balvu – 1000 eiro – izcīnīja komanda "Get Smart", kas Jelgavas novadā organizēs interešu pulciņus skolēniem, kuros varēs apgūt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju prasmes – datoriku, programmēšanu un elektroniku. Par komandu un tās plāniem var lasīt šeit.

Ceturto vietu un naudas balvu – 500 eiro – ieguva "Rockberry", kas plāno radīt betona mēbeles Ogres novadā. Un piekto vietu un naudas balvu – 300 eiro – ieguva komanda "GoProst", kas plāno izveidot aktīvās atpūtas inventāra nomas punktu pie Tepera ezera Smiltenes novadā.

Papildus žūrijai komandas vērtēja arī konkursa sadarbības partneri, pasniedzot savas specbalvas. "Delfi" specbalvu – reklāmas kampaņu portālā 1000 eiro vērtībā – ieguva komanda "TreeHouse Place", kas kokos būvē koka platformas un mājas.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra specbalvu ieguva "Get Smart". Šī komanda ieguva arī kolektīvās finansēšanas platformas "Projektu banka" un Sociālo inovāciju centra specbalvas.

"ChaulaTV" un Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra specbalvas ieguva komanda "DronePlan". Komandas Babītes novadā izstrādā projektu, kas ļauj ar bezpilota lidaparātiem apsekot grūti sasniedzamus objektus.

Savukārt "JCI MB Riga" specbalvu ieguva "Amber Coast", kas plāno Priekules novadā no betona ražot lieto bruģi, sētu stabus, apmales, mēbeles un citus izstrādājumus.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

To organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!