Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šī gada 3.novembra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas paredz, ka elektroenerģijas pārvades sistēmas operators var pieprasīt Krievijas puses atbildīgajām instancēm izcelsmes apliecinājumus, kas pierāda, ka elektroenerģija, kas tiek importēta no Krievijas ir ražota Krievijā.

Latvijai ir tikai viens elektroenerģijas starpsavienojums ar trešajām valstīm – Latvijas-Krievijas starpsavienojums. Līdz ar jauno regulējumu tiek izpildīts Ministru kabineta šī gada 25.augusta lēmums, kas paredz apturēt elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju, kad darbu uzsāks Astravjecas atomelektrostacija (šajās dienās atomelektrostacija pamazām uzsāk savu darbību).

Praksē jaunais regulējums nozīmē, ka elektroenerģija no Baltkrievijas nevarēs tikt importēta uz Latviju arī tranzītā caur Krieviju.

Savukārt, šī gada 29.oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija atbalstīja visu trīs Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru kopīgi izstrādāto jaudu aprēķina metodiku "Noteikumi, nosacījumi un metodika par starpvalstu savienojuma ar Krieviju jaudu aprēķināšanu un sadali".

Līdz ar to šobrīd ir izpildījušies visi priekšnosacījumi, lai pēc Astravjecas atomelektrostacijas darbības uzsākšanas un secīgi Lietuvas-Baltkrievijas elektroenerģijas starpsavienojuma darbības pārtraukšanas, tiktu uzsākta elektroenerģijas tirdzniecība Latvijas-Krievijas starpsavienojumā, vienlaikus nodrošinot kontroli, ka Baltijas valstīs neieplūst elektroenerģija no Baltkrievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!