Foto: Zane Bitere/LETA

Ir noslēgusies pirmā tiešā pieslēguma izveide gāzes pārvades sistēmai, kura darbību plānots uzsākt tuvākajā laikā, informē vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" (Conexus).

Pirmais tiešais pieslēgums atrodas Priekuļos, un tā izbūvi "Conexus" uzraudzībā veicis saspiestās dabasgāzes ražotājs SIA "GasOn" (iepriekšējais nosaukums: SIA "SIA RiGas Cylinders").

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulators) noteikumi, kuri stājās spēkā 2019. gada pavasarī, paredz iespēju patērētajiem pieslēgties pie dabasgāzes pārvades sistēmas , kur tas tehniski ir iespējams. Tas nozīmē, ka biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatoriem un dabasgāzes lietotājiem ir iespēja pašiem lemt, plānot un īstenot pieslēgšanos dabasgāzes pārvades sistēmai.

Kā norāda "Conexus" Tehniskās attīstības un investīciju departamenta vadītājs Ivars Ščerbickis, šādi tiešā pieslēguma risinājumi ir īpaši saistoši rūpnieciskā sektora klientiem, kuru gāzes patēriņš ir vismaz 1000-1500 m3 stundā, un kuru objekts atrodas tālu no izbūvētajiem pilsētas gāzes sadales tīkliem: "Pieslēgšanās pārvades sistēmai, kas ir jāveic lietotājam, ir tehniski un finansiāli sarežģīts process, tāpēc to ieviešanu īsteno lietotāji, kuri skaidri saredz ieguvumus ilgtermiņā un ir spējīgi segt tehnisko risinājumu īstenošanas izmaksas. Lielu interesi par tiešajiem pieslēgumiem šobrīd izrāda gan saspiestās dabasgāzes ražotāji, gan biometāna ražotāji, zinot, ka dabasgāzes pārvades sistēma ir tehnoloģiski gatava nodrošināt šādu pakalpojumu arī zaļās enerģijas ražotājiem."

Pirmo tiešo pieslēgumu pārvades sistēmai veicis SIA "GasOn" Priekuļos, kas nodarbojas ar saspiestās dabasgāzes (CNG) ražošanu un piegādi klientiem, izmantojot mobilas gāzes uzpildes stacijas. Tuvākajā nākotnē uzņēmums plāno uzsākt CNG ražošanu Priekuļos, tāpēc tiešā pieslēguma ierīkošana ir bijusi vitāli svarīga, jo tādējādi, saņemot gāzi no pārvades ar lielāku spiedienu, ražošanas procesā rodas enerģijas patēriņa ekonomija un enerģijas iegūšanas process līdz ar to kļūst draudzīgāks apkārtējai videi.

SIA "GasOn" izpilddirektors Renārs Miķelsons informē: ""GasOn" mērķis ir nodrošināt mobilas gāzes piegādes energoefektīvā veidā, un jaunais pieslēgums ir obligāts priekšnoteikums šādu piegāžu īstenošanā. Priekuļu stacijas ražošanas jauda sasniedz 160GWh/gadā."

Pieslēgumu īstenošana sadarbībā ar "Conexus" veikta, ievērojot stingras tehniskās prasības un dabasgāzes pārvades infrastruktūras ekspluatācijas drošības noteikumus, turklāt tie tiek īstenoti tikai tādās vietās, kur atbildīgie speciālisti ir noteikuši, ka tas tehniski ir iespējams, akcentē "Conexus".

Ščerbickis arī atzīmē, ka pirmā īstenotā pieslēguma būvprojekta realizācija kalpos kā apliecinājums šāda pieslēguma izbūves īstenošanai un "Conexus" spējai veikt šāda sarežģīta līmeņa uzdevumus, tāpēc sagaidāms, ka interese par to izbūvi no potenciālajiem lietotājiem nākotnē varētu pieaugt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!