Foto: Publicitātes foto/VNĪ

Februārī noslēgsies Lielās Ģildes pārbūves un restaurācijas projekta projektēšana un šī gada martā tiks izsludināts būvdarbu iepirkums, lai līdz 2023. gada nogalei veiktu plānotos darbus," informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

2020. gada jūnijā kapitālsabiedrība uzsāka koncertzāles Lielā Ģilde pārbūves un restaurācijas projektu. Nepieciešamos izpētes un projektēšanas darbus veic SIA "CMB" par kopējo līguma sumu 386 tūkstoši eiro (bez PVN). Būvdarbu projektēšanas darbus pabeigs līdz februāra beigām. Ēkā veicamo darbu plānošana notiek ciešā sadarbībā ar ēkas lietotāju – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

"Ēkas atjaunošanas projekta ietvaros cieši sadarbojamies ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, kas nodrošina Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu. Projektēšanā izmantojam būves informācijas modelēšanas (BIM) iespējas, veidojot ēkas digitālo dvīni. BIM rezultātā iegūsim informāciju par ēku, kas palīdz paildzināt ēkas dzīves ciklu un nodrošināt ilgtspējīgu ēkas pārvaldīšanu," norāda Griškevičs.

Projektēšanas laikā ēkas pagrabstāvā projektētājs veica primāros arheoloģiskās izpētes darbus, kuru laikā atklāja izsāļojumu uz pagrabstāva nesošajām konstrukcijām, kā rezultātā šobrīd tiek veikta padziļināta izpēte, lai noteiktu konstrukciju bojājumu apjomus, iespējami labākos tehnoloģiskos risinājumus, lai novērstu turpmāku bojājumu rašanos un esošos.

Projekta laikā pārbūvēs Lielo zāli, t.sk veiks skatuves un zemskatuves pārbūvi, pārplānos skatītāju sēdvietas, uzlabos zāles akustiku, ventilāciju un apgaismojumu, pārbūvēs zāles tehnisko aprīkojumu un veiks logu restaurāciju.

Projekta ietvaros izbūvēs arī divus liftus un vienu pacēlāju, pārbūvēs ēkas inženiersistēmas, kā arī pielāgos administratīvās telpas administrācijas un mūziķu vajadzībām, respektējot ēkas kultūrvēsturiskās vērtības.

Lielās Ģildes attīstības projekta realizācijā kopumā plānots ieguldīt ap 6,56 miljoniem eiro, kurus Kultūras ministrija piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda specifiskā atbalsta mērķa aktivitātē "Kultūras mantojuma saglabāšana, atjaunošana un ar to saistītās infrastruktūras attīstība Rīgas vēsturiskā centra teritorijā".

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" dibināts 1996. gadā, tā 100 % akcionārs ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!