Foto: DELFI

Piektdien, 17.decembrī, noslēgusies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) organizētā izsole 5G tīkla izvēršanai izmantojamo radiofrekvenču joslu 700MHz diapazonā mobilo sakaru operatoriem. Rezultāti vēl jāapstiprina SPRK padomei. Plānots, ka SPRK par to lems pirmdien, 27.decembrī.

Izsolē tika piedāvātas trīs pamatjoslu lietošanas tiesības uz 20 gadiem (līdz 2042. gada 31. janvārim), kā arī divu papildjoslu lietošanas tiesības (no 2025. gada 1. februāra līdz 2042. gada 31. janvārim). Sākumcena pamatjoslai bija 2,2 milj. eiro, bet papildjoslai – 150 tūkst. eiro. Izsoles uzvarētāju piedāvātās summas nonāks valsts budžetā.

Katrs dalībnieks varēja iegūt vienu pamatjoslu un vienu vai divas papildjoslas. Atbilstoši izsolītajam diapazonam uzvarētājam būs jāveic ieguldījumi elektronisko sakaru tīkla izveidošanā vai tā pilnveidošanā.

Par pamatjoslām izsole notika astoņās kārtās, savukārt par papildjoslām – 179, turklāt izsole ilga divas dienas.

Pirms rezultātu publiskas izziņošanas, izsoles rezultāti ir jāapstiprina SPRK padomei. Lēmums par izsoles uzvarētāju un radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu jāpieņem ne vēlāk, kā desmit darba dienu laikā. Plānots, ka SPRK par to lems pirmdien, 27. decembrī. Pēc izsoles rezultātu apstiprināšanas SPRK par to trīs darba dienu laikā rakstveidā informēs uzvarējušos izsoles dalībniekus.

Ja izsoles komisija konstatē, ka kāds no uzvarējušiem izsoles dalībniekiem nav ievērojis vai ir pārkāpis nolikumu un tas ir ietekmējis izsoles rezultātu, SPRK padome izsoles uzvarētāja noteikšanu atzīst par spēkā neesošu. Ja izsolē nav neviena uzvarētāja, tad SPRK padome izsoli atzīst par noslēgušos bez rezultāta. Divdesmit gadu laikā SPRK organizējusi desmit radiofrekvenču izsoles, un tikai viena beigusies bez rezultāta.

Jau ziņots, ka šī frekvenču spektra josla ir nozīmīga 5G tīkla, kā arī elektronisko sakaru tīklu pakalpojumu un konkurences attīstībai Latvijā. Ieguvumus izjutīs kā lietotāji, tā arī citi elektronisko sakaru komersanti, saņemot ātrāku interneta lejupielādes ātrumu un labāku pārklājumu valstī.

Izsolē piedalīties varēja tikai tie komersanti, kas nav saistītie komersanti. Proti, nevarēja piedalīties divas vai vairākas komercsabiedrības, kur viena komersanta līdzdalība otra komercsabiedrībā tieši vai pastarpināti veido vismaz 30% no apmaksātā pamatkapitāla.

Nosakot izsoles sākumcenu, tika ņemti vērā vairāki apsvērumi, tostarp pamatjoslu un papildjoslu skaits, frekvenču izmantošanas iespējas, lietošanas tiesību teritorija, SPRK iepriekš rīkoto izsoļu cenu veidošanas kritēriji, citās valstīs noteiktā sākumcena uz vienu iedzīvotāju, kā arī radiofrekvenču pamatjoslu izmantošanas uzsākšana pēc iespējas īsākā laikā. Lai sasniegtu šos mērķus, bija būtiski noteikt, lai sākumcena nebūtu šķērslis dalībai izsolē un radiofrekvenču lietošanas tiesību iegūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!