Foto: F64
Tukuma novadā nepietiekamās notekūdeņu attīrīšanas sistēmu jaudas dēļ kavēta augļu un dārzeņu pārstrādātāja "Puratos Latvia" izaugsme - uzņēmums pagaidām nevar realizēt divu miljonu eiro vērtu investīciju projektu, atzina "Puratos Latvia" vadītājs Aigars Balodis.

"Gada vidū bijām domājuši palielināt ražošanas jaudas ar investīcijām jaunās ražošanas iekārtās, kas varētu būt mērojamas līdz diviem miljoniem eiro. Taču šobrīd mēs risinām sarunas ar pašvaldību par to, vai viņi vispār ir gatavi pieņemt mūsu industriālos ūdeņus. Ja situācija ir tāda, ka tur ir ierobežojumi, ko vietējā pašvaldība nespēj atrisināt, mūsu izaugsme ir zem lielas jautājuma zīmes," atzina Balodis, piebilstot, ka ražošanas jaudas bija plānots palielināt par piekto daļu.

Viņš norādīja, ka patlaban tiek diskutēts, vai Tukuma novada pašvaldībā ir atbilstoša infrastruktūra industriālo notekūdeņu pieņemšanai. "Ja pagājušajā gadā nodokļos esam samaksājuši vairā nekā 600 tūkstošus eiro, vietējai pašvaldībai būtu pienākums nodrošināt tādu infrastruktūru, kas atbalstītu tāda uzņēmuma atrašanos pašvaldībā [kā "Puratos Latvia"], jo mēs nodrošinām gan darbavietas, gan maksājam nodokļus. Acīmredzot, dažādu iemeslu dēļ, kas labāk zināmi pašvaldībai, šobrīd attīrīšanas iekārtas ar savām jaudām neatbalsta mūsu uzņēmuma attīstību," teica kompānijas vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka uzņēmums nav pilnīgā atteicies no investīciju projekta realizācijas un cer, ka Tukuma novada dome situāciju atrisinās. "Es saprotu, ka šobrīd vietējā pašvaldība no savas puses dara visu iespējamo, cenšoties atjaunot esošo attīrīšanas iekārtu darbību, bet šobrīd vēl nav konkrētība par to, vai viņi varētu palielināt attīrīšanas iekārtu jaudas tādu uzņēmuma vajadzībām kā mēs vai, piemēram, "Tukuma piens". Ir jāsaprot, ka pārtikas ražošanas uzņēmumu darbība nav iespējama, ja nav vietējās infrastruktūras, ko ir izveidojusi vietējā pašvaldība," sacīja Balodis.

Savukārt pašvaldības uzņēmuma "Tukuma ūdens" valdes loceklis Ainārs Feldmanis sacīja, ka patlaban "Tukuma ūdens" notekūdeņu attīrīšanas iekārtu "Tīle" jauda ir pietiekama pie nosacījuma, ka netiek palielināts notekūdeņu apmērs no ražotnēm un ražošanas notekūdeņu piesārņojuma koncentrācija (patlaban spēkā esošo līgumu ietvaros).

Viņš arī atzina, ka Tukuma novada pašvaldība tuvākajā laikā neplāno palielināt notekūdeņu attīrīšanas iekārtu jaudu, jo nav pieejami tādi finanšu resursi - 2014.gadā pabeigta projekta "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Tukumā" realizācija. "Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu jaudas nebūtu jāpalielina, ja ražotāji samazinātu piesārņojuma līmeni ražošanas notekūdeņos, kas tiek nogādāti attīrīšanas iekārtās, veicot to daļēju vai pilnīgu priekšattīrīšanu," sacīja Feldmanis.

Jau vēstīts, ka šogad jūlija sākumā Šlokenbekas Dzirnavu ezerā tika atklāts pārlieku liels piesārņojums, kamdēļ masveidā gāja bojā zivis. Tukuma novada dome, reaģējot uz notikušo, izsludināja ezera apkārtnē ārkārtas situāciju un sāka to attīrīt, turpretī aizdomās par piesārņojuma izraisīšanu turētie pārtikas ražošanas uzņēmumi "Tukuma piens" un "Puratos Latvia" strauji samazināja notekūdeņu piesārņojumu.

"Puratos Latvia" 2014.gadā strādāja ar 22,216 miljoni eiro, kas ir par 5,4% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 46,2% - līdz 787,5 tūkstošiem eiro.

"Puratos" ir starptautiska uzņēmumu grupa, kas ražo izejvielas maizes ražotāju, konditorejas un šokolādes industrijas uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!