Foto: Publicitātes foto

2020. gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 2,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražošanas apjoma kāpums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 20,5% (to ietekmēja kūdras eksporta pieaugums) un apstrādes rūpniecībā – par 4,3%. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 10%, būtiski samazinoties hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Salīdzinot ar 2019. gada novembri, apstrādes rūpniecībā ievērojams izlaides pieaugums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 22%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 20,4% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Nozīmīgs produkcijas apjoma kāpums bija arī pēc īpatsvara lielākajā nozarē: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, izņemot mēbeles – par 14,6%.

Savukārt produkcijas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 40,7% un dzērienu ražošanā – par 13,8%. Produkcijas izlaide samazinājās arī metālu ražošanā, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 1,5% un 1,8%).

2020. gada novembrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 1,5%. To ietekmēja apjoma kāpums ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,8%, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 2,3% un apstrādes rūpniecībā – par 1,4%.

2020. gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada novembri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 7%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2% un eksportā – par 9,6% (tai skaitā eirozonā – par 5,5 %, ārpus eirozonas – par 13,2%).

2020. gada novembrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 2%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 2,5% un eksportā – par 1,8% (tai skaitā eirozonā – par 1%, ārpus eirozonas pieaugums par 2,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!