Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2019. gada novembrī, salīdzinot ar 2018. gada novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kritums apstrādes rūpniecībā – par 0,8% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 16,9%, bet kāpums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,9%.

Salīdzinot ar 2018. gada atbilstošo mēnesi, izlaides apjoma kritums bija vairāk nekā pusei no apstrādes rūpniecības nozarēm, tajā skaitā divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 1,8% (īpatsvars apstrādes rūpniecībā – 25,3% ) un pārtikas produktu ražošanā – par 3,2% (īpatsvars apstrādes rūpniecībā – 13,8%). Lielākais ražošanas apjoma samazinājums bija vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs: iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 18,5%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 15,7% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 1,3%.

Savukārt ražošanas apjoma pieaugums bija gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 7,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 1,9%, mēbeļu ražošanā – par 9,1% un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā.

2019. gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,2%. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 4,4%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,8%.

Avots: Centrālā statistikas pārvalde

2019. gada novembrī, salīdzinot ar 2018. gada novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,3%. Apgrozījuma samazinājums bija eksportā – par 3,2% (kritums eirozonā – par 2,7% un ārpus eirozonas – par 3,6%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 2,4%.

2019. gada novembrī, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,7%. Apgrozījuma pieaugums bija eksportā – par 2,9% (tai skaitā eirozonā – par 5,9% un ārpus eirozonas – par 0,4%), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 3,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!