Foto: DELFI

Krievijas importa aizliegumam saistībā ar Eiropas Savienības lauksaimniecības un pārtikas produkciju vajadzētu rosināt valdību nākt klajā ar iniciatīvu Briselei noteikt Baltijas valstīm īpašas buferzonas jeb depresīvā rajona statusu, kas ļautu uzņēmējiem elastīgāk reaģēt uz attiecīgajiem ierobežojumiem, uzsvēra kompānijas "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

Viņš norādīja, ka Krievijas sankcijas kopumā Latvijas ražotājiem būs nopietns trieciens, tādēļ valdībai būtu jāizrāda iniciatīva sarunās ar Briseli, lai panāktu īpaša statusa piešķiršanu Baltijas valstīm.

"Stratēģiski pareizi būtu panākt, ka visas valstis, kas ir starp Berlīni un Maskavu, tātad arī Baltijas valstis, tiktu iekļautas īpašā buferzonā," sacīja Gulbis.

Viņš norādīja, ka šāda buferzona būtu kaut kas līdzīgs depresīvajiem rajoniem, kuros darbojas īpašas nodokļu atlaides, atbalsts eksportētājiem un tamlīdzīgi stimuli ražotājiem.

"Speciālās buferzonas statuss ļautu uzņēmējiem elastīgāk reaģēt situācijās, kādas izjūtam gadījumos ar Krieviju un Ukrainu, kad lielā politika nosaka neparedzamu lietu virzību biznesam," sacīja uzņēmējs.

Tāpat viņš atzina, ka pagaidām sankcijas un cita veida aizkavēšanos uzņēmums vēl nejūt, uz robežām kravas netiek kavētas.

"Raudzīsimies, kas notiks tālāk un attiecīgi rīkosimies, tirgi uzņēmumam ir pietiekami labi diversificēti, nepieciešamības gadījumā mēģināsim pārorientēties. Patlaban "NP Foods" ražotā produkcija Krievijas tirgū aizņem nepilnus 10% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma," sacīja Gulbis.

"NP Foods" grupas uzņēmumi ir "Laima", "Staburadze", "Gutta", SIA "Staburadzes konditoreja", SIA "Saldumu tirdzniecība" un SIA "NP Logistics".

Kompānijas ražojumi pieejami lielākajos Krievijas veikalu tīklos "Auchan", "Okei","7 kontinents", "X5 Retail", "Diksi", "Lenda", "Semja, "Azbuka vkusa", "Stokcmann", "Netto", "Kesko".

Kā ziņots, lauksaimniecības ražojumu un pārtikas produktu saraksts, kuru imports aizliegts, pamatojoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina 6.augustā parakstīto dekrētu, domājams, tiks publicēts šodien, tīmekļa vietnē ziņo krievu biznesa laikraksts "Kommersant".

Šobrīd sarakstā esot visi piena produkti, dārzeņi un augļi, kā arī to izstrādājumi un zivis. Daļēji ierobežojumi tikšot attiecināti arī uz gaļu un tās izstrādājumiem, kā arī uz graudaugiem.

Tikmēr, kā vēsta avoti, vismaz pirmajā sarakstā, kurā iekļauti ražojumi, kas tikšot pakļauti pilnīgam aizliegumam, neesot minēti alkoholiskie dzērieni.

Putina rīkojums paredz uz gadu "aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejmateriālus un ražojumus no valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskām un/vai fiziskām personām vai pievienojušās šādam lēmumam".

Krievijas oficiālie statistikas dati liecina, ka Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas. Lielu daļu no pārtikas importa veido produkti no Austrumeiropas valstīm.

Atbildot uz Rietumu ieviestajām sankcijām, pēdējās nedēļās Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.

ES un ASV 29.jūlijā nolēma piemērot papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm, nosodot Maskavu par agresiju pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!