Foto: Pixabay

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) divās dienās sniegusi konsultācijas 102 Ukrainas iedzīvotājiem, kuri patvērumu no kara meklē Latvijā, "Delfi Bizness" atklāja aģentūrā.

Tostarp 7. martā NVA konsultācijas tika sniegtas 62 personām - 56 sievietēm un 6 vīriešiem, bet 8. martā līdz plkst.16 konsultācijas tika sniegtas 40 personām - 31 sievietei un 9 vīriešiem. Šie cilvēki ir reģistrēti NVA, lai sniegtu viņiem turpmāko atbalstu darba meklēšanā, kad viņi būs saņēmuši ilgtermiņa vīzu ar tiesībām uz nodarbinātību.

Ukrainas pilsoņi, kuri no valsts izceļojuši kara dēļ, darba attiecības Latvijā var uzsākt tikai tad, kad būs saņēmuši ilgtermiņa vīzu ar tiesībām uz nodarbinātību bez ierobežojumiem uz laiku līdz vienam gadam. Pieteikšanās šīm vīzām ir nupat sākusies, tāpēc NVA norāda, ka šobrīd ir pāragri jautāt, cik Ukrainas kara bēgļu reāli ir sākuši darbu Latvijā.

Pilsonības migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) "Delfi Bizness" stāsta, ka Ukrainas pilsoņi ļoti aktīvi piesakās šādām vīzām, tomēr precīzu informāciju par to, cik pieteikumu saņemti, PMLP vēl nav apkopojis. Dokumentu izskatīšana vīzas noformēšanai aizņem līdz piecām darba dienām.

Darba devēji, kuri vēlas piedāvāt darba iespējas Ukrainas kara bēgļiem, aicināti darba vietas pieteikt NVA. Pagājušajā nedēļā piedāvāto darba vietu skaits pārsniedza 7000.

Lai Ukrainas civiliedzīvotājiem atvieglotu darba gaitu sākšanu Latvijā, Saeimā pagājušajā nedēļā pieņēma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu, bet šonedēļ valdība tajā veica vairākus grozījumus.

Saeima Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto likumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam vienbalsīgi pieņēma 3. martā. Likums paredz Ukrainas bēgļiem iespēju ātri saņemt atbalstu, kā arī uzturēšanās un darba tiesības Latvijā.

Iekšlietu ministrijā iepriekš "Delfi Bizness" skaidroja, ka likuma mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu, kā arī sniegt vispārēju atbalstu Ukrainas sabiedrībai. Plānots, ka likumā paredzētais atbalsts tiks sniegts šī bruņotā konflikta norises laikā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!