Foto: Pixabay

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) publiskotajā "Mazo un vidējo komersantu un uzņēmēju finansēšanas apskatā 2022" aicinājusi politikas veidotājiem novirzīt papildu atbalstu, lai risinātu mazo un vidējo uzņēmumu izaicinājumus ar augstiem parādiem, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tāpat politikas veidotājiem tiek rekomendēts turpināt uzraudzīt un analizēt mazo un vidējo uzņēmumu pieeju finansējumam, diversificēt mazo un vidējo uzņēmumu finansējuma avotus, kā arī sniegt papildu atbalstu mazo un vidējo uzņēmumu pārejai uz "zaļo" attīstību.

Ziņojumā norādīts, ka mazie un vidējie uzņēmumi šobrīd visā pasaulē joprojām cīnās ar Covid-19 pandēmijas seku ietekmi, tāpat jauns izaicinājums šo uzņēmumu attīstībai ir Krievijas iniciētais karš Ukrainā. Tā ietekmē strauji pieaug energoresursu un izejmateriālu cenas, finanšu tirgos ir vērojama nepastāvība, palielinās traucējumi piegāžu ķēdēs un tirdzniecībā, un šie faktori apdraud mazo un vidējo uzņēmumu atkopšanos un izaugsmi pēc Covid-19 pandēmijas krīzes.

Vienlaikus vidējā termiņā un ilgtermiņā mazo un vidējo uzņēmumu darbības mērķis ir ilgtspējīga, noturīga un iekļaujoša attīstība. Daudziem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem Covid-19 pandēmijas krīzē būtiski pieauguši finanšu riski un uzkrāts parāds. Piekļuve finansējumam mazajiem un vidējiem uzņēmumiem attīstībai dažādās to biznesa cikla fāzēs ir svarīgs priekšnosacījums sekmīgai darbībai.

Mazo un vidējo komersantu un uzņēmēju finansēšanas apskatā sniegta informācija par tendencēm OECD valstīs mazo un vidējo uzņēmumu piekļuvē finansējumam, kā arī vēstīts par finansējuma nosacījumiem, analizējot informāciju par situāciju 48 valstīs, tostarp Latvijā laika periodā no 2007.gada līdz 2021.gada pirmajai pusei. Apskata tematiskajā sadaļā analizēta mazo un vidējo uzņēmumu pieeja finansējumam Covid-19 pandēmijas laikā

Apskata galvenie secinājumi liecina, ka Covid-19 pandēmijas krīzes laikā pusē no OECD valstīm lielā apmērā pieauguši aizdevumi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Bez tam tika būtiski atviegloti aizdevumu nosacījumi - rekordzemas aizdevumu procentu likmes un samazinātas aizdevuma nodrošinājuma ķīlas prasības. Tāpat sniegts atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem aizdevumu galvojumu veidā. Šīs atbalsta iniciatīvas palīdzēja samazināt mazo un vidējo uzņēmumu maksātnespējas un bankrota gadījumu skaitu. Vienlaikus būtiski pieaudzis mazo un vidējo uzņēmumu neatmaksāto aizdevumu apmērs.

Turpretī šajos krīzes apstākļos mazie un vidējie uzņēmumi būtiski mazāk izmantojuši alternatīvos finanšu avotus, piemēram, līzinga un faktoringa darījumus, ko daļēji var skaidrot ar aizdevumu plašo pieejamību.

OECD informē, ka Latvijā no ekonomiski aktīvajiem komersantiem 99,8% ir mazie un vidējie uzņēmumi, no kuriem 92,1% ir mikrouzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!