Foto: DELFI

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) otrdien, 1. decembrī, publiskotajās prognozēs samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) krituma prognozi līdz 4,3%.

Jūnijā publiskotajās prognozēs OECD lēsa, ka Latvijas ekonomika šogad saruks par 8,1%.

Savukārt ekonomikas pieauguma prognoze nākamajam gadam samazināta no 6,3% līdz 2,4%, bet 2022. gadam lēsts 4% kāpums.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 0,1%, bet nākamgad palielināsies par 0,4%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā, pēc OECD aplēsēm, palielināsies no 8,4% šogad līdz 8,8% nākamgad.

OECD norāda, ka Latvijas īstenotā fiskālā politika palīdzējusi novērst krietni smagāku lejupslīdi, un tā turpinās atbalstīt atlabšanu. Turklāt spēcīgais fiskālais stāvoklis sniedz iespējas valdībai sniegt papildu palīdzību mājsaimniecībām un uzņēmumiem, ja būs nepieciešams.

Lietuvai OECD šogad prognozē IKP kritumu par 2%, bet nākamgad Lietuvas ekonomikā prognozēts pieaugums par 2,7%. Iepriekš organizācija paredzēja 8,1% lejupslīdi šogad un 6,4% kāpumu nākamgad. Patēriņa cenu kāpumu organizācija šogad Lietuvā prognozē 1,2% apmērā, bet nākamgad - 1,5% apmērā. Prognozēs teikts, ka bezdarba līmenis Lietuvā šogad būs 8,8% apmērā, bet nākamgad - 8,1%.

Igaunijai OECD šogad prognozē Baltijas valstīs straujāko ekonomikas lejupslīdi - 4,7% apmērā, bet nākamgad tiek gaidīta 3,4% izaugsme. Jūnijā tika prognozēta attiecīgi 8,4% kritums un 4,3% pieaugums. Šogad Igaunijā tiek lēsts patēriņa cenu kritums 0,7% apmērā, bet nākamgad pieaugums 1,3% apmērā. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, šogad sasniegs 6,8%, bet nākamgad būs 7,6%.

Kā ziņots, OECD otrdien prognozēja, ka pasaules ekonomika līdz līmenim, kāds bija pirms koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes, varētu atgriezties līdz nākamā gada beigām, jo Covid-19 vakcīna palīdzēs veicināt izaugsmi.

Organizācija savā jaunākajā ziņojumā lēš, ka pasaules ekonomika šogad samazināsies par 4,2%, bet nākamgad tā palielināsies par 4,1%.

Savukārt eirozonas tautsaimniecībai šogad tiek prognozēta 7,5% lejupslīde, taču nākamgad - 3,6% pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!