Foto: DELFI

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas trešdien, Latvijai tiek lēsta straujākā tautsaimniecības augšupeja Baltijas valstu vidū.

Jaunākajās prognozēs OECD lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 4,1%, bet nākamgad – par 3,6%.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,6%. Savukārt bezdarbs Latvijā šogad būs 7,9%, bet nākamgad – 7,7%, lēsts prognozēs.

OECD norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad palēnināsies, jo Eiropas Savienības fondu līdzekļu samazināšanās dēļ saruks investīcijas. Emigrācija un zema vietējā darbaspēka mobilitāte izraisa kvalificēta darbaspēka trūkumu, veicinot algu pieaugumu. Spēcīgā iekšzemes pieprasījuma dēļ importa pieaugums saglabāsies augsts, prognozē OECD.

Igaunijai OECD šogad prognozē ekonomikas izaugsmi 3,7% apmērā, kas nākamgad palēnināsies līdz 3,2%. Patēriņa cenas Igaunijā šogad pieaugs par 2,8%, bet nākamgad – par 2,5%. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, būs 5,6% šogad un 5,9% 2019. gadā.

Lietuvai organizācija prognozē IKP pieaugumu šogad 3,3% apmērā, bet nākamgad IKP kāpumu Lietuvā sagaida 2,9% apmērā. Inflācijas rādītājs, kā lēš organizācija, Lietuvā šogad būs 2,8%, bet nākamgad cenas pieaugs par 2,6%. Prognozē teikts, ka bezdarbs Lietuvā būs 6,6% šogad un 6,2% nākamgad.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir 3,8%, nākamgad sagaidot 3,9% IKP pieaugumu.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 2,2%, bet nākamgad – par 2,1%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 2,1% apmērā gan šogad, gan nākamgad.

Krievijā OECD gan šogad, IKP kāpumu par 1,8% un 1,5% nākamgad, bet Ķīnā ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 6,7%, bet nākamgad palēnināsies līdz 6,4%.

Lielbritānijā, kas gatavojas izstāties no Eiropas Savienības, šogad, atbilstoši OECD jaunākajām prognozēm, ekonomikas izaugsme būs 1,4%, bet nākamgad – 1,3%. Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,9% apmērā šogad un 2,8% apmērā nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!