Foto: LETA
Ja plūdu ūdens Ogres pusē uz laukiem atradīsies vēl vairākas dienas, apkārtnes zemniekiem var nākties pārsēt līdz pat 30% ziemāju, atzina Ogres lauksaimnieku biedrības vadītājs Aivars Broks.

Viņš sacīja, ka ar plūdiem zemniekiem nākas rēķināties katru gadu, tomēr šogad ziemas specifikas dēļ applūst pat tādi lauki, kur iepriekš problēmu neesot bijis.

"Šogad netiekam pat tajos tīrumos, kur agrāk nekad nebija problēmu. Piemēram, pie Rankas upes pieguļ daudzas zemes, un pavasaros tās regulāri applūst, tādēļ tur tiek stādīti galvenokārt zālāji. Tomēr patlaban ūdens ir augšā lielākajā daļā labības lauku, kas iepriekš nekad neapplūda," sacīja zemnieks.

Viņš arī sacīja, ka iepriekšējās optimistiskās prognozes par ātriem paliem neesot attaisnojušās un tagad zemnieki rēķinās ar lauku pārsēšanu.

"Situācija mainās ļoti strauji, un ar bažām gaidām, kas notiks, kad nāks ledus masas no Vidzemes puses. Tomēr skaidrs, ka līdz pat 30% ziemāju būs jāpārsēj. Ziemas sākumā lauki izskatījās labi, veģetācija notika, kā pienākas, tomēr tad nāca pārāk liels sniegs, sērsna un sējumi pamatīgi "izsuta". Tagad tie jau vairākas dienas stāv zem pamatīgas ūdens kārtas. Ražas zudumi būs lieli," atzina Broks.

Viņš arī sacīja, ka daudzi zemnieki nevar atļauties laukus pārsēt, jo tas nozīmētu atkārtotas sēklas materiāla, agroķīmijas un degvielas izmaksas, tādēļ paļausies "uz to, ko daba dos".

"Nav naudas, lai vēlreiz apsētu laukus, tādēļ daudzi paļausies uz labu laimi, ka būs labvēlīga vasara. Kas izaugs, tas arī būs, bet nu jāskatās, ko darīt rudenī. Iespējams, "riskantajos" laukos dabas kaprīžu dēļ nāksies sēt ne vairs ziemājus, bet atstāt tos zālājiem," sacīja zemnieks.

Jau ziņots, ka aizvadītā diennakts Ogres novadā un pilsētā bijusi visai kritiska, jo ūdens appludinājis arvien lielākas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!