Līdz ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) diferencēšanu elektroenerģijas izmaksas pieaugs aptuveni 390 000 mājsaimniecību, savukārt 650 000 - saruks, liecina Ekonomikas ministrijas aplēses.

Ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka daļa no pieslēgumiem, kuriem izmaksas pieaugs, ir arī tā saucamie tukšie pieslēgumi (mazdārziņi, vasarnīcas, u.tml.), kur elektroenerģijas patēriņa gandrīz nav.

Pēc OIK maksājumu diferencēšanas izmaksas saruks tām mājsaimniecībām, kurām izmaksas samazinājās līdz ar elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņām pēc šā gada augusta. Izmaksas saruks arī tām mājsaimniecībām, kurām pēc sadales tarifu izmaiņām izmaksas nedaudz palielinājās.

Vienlaikus Ekonomikas ministrijas pārstāvji pavēstīja, ka OIK reforma ļaus mazināt ražošanas uzņēmumu OIK maksājumus, būtiski palielinot to konkurētspēju, lai rūpniecības uzņēmumi darbību varētu attīstīt Latvijā. Jaunais OIK modelis paredz mazināt izmaksas par patērēto elektroenerģiju vairākumam mājsaimniecību, vienlaikus nodrošinot valsts iepriekš uzņemto saistību izpildi - sniegt atbalstu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā.

Ja Saeima atbalstīs valdības piedāvājumu OIK reformai, OIK maksājums patērētājiem būs atkarīgs no to elektroenerģijas pieslēguma efektivitātes. OIK maksājumu paredzēts sadalīt divās daļās - pēc elektroenerģijas patēriņa un pēc pieprasītās pieslēguma jaudas.

Patērētājiem, kuri efektīvi izmanto elektroenerģijas pieslēguma jaudas, OIK maksājums un līdz ar to arī ikmēneša maksājums par elektroenerģiju samazināsies.

Pēc ministrijā paustā, būtiski atzīmēt, ka jēdziens "pieslēgums" nav tas pats, ka "mājsaimniecība", proti, vienai mājsaimniecībai var būt vairāki pieslēgumi, piemēram, dzīvoklī un vasaras mājā. Šādā gadījumā kopējās izmaksas mājsaimniecībām būtiski nemainīsies. Tāpat jāuzsver, ka ievērojama daļa pieslēgumu - apmēram 100 000, kuriem izmaksas nedaudz palielināsies, ir arī tā saucamie tukšie pieslēgumi.

Aizsargātajiem lietotājiem tiks kompensēts elektroenerģijas izmaksu pieaugums, ja tiem tāds būs. Aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašu vajadzībām.

Ekonomikas ministrija aicina visus elektroenerģijas patērētājus laikus izvērtēt pieslēgto jaudu nepieciešamību un atteikties no liekajām jaudām, tādējādi kāpinot pieslēguma efektivitāti un samazinot izmaksas par patērēto elektroenerģiju.

Ja patērētāji nav informēti par sava pieslēguma veidu (viena fāze vai trīs fāzes) vai patēriņu, tie aicināti vērsties pie AS "Sadales tīkls" vai pie sava apsaimniekotāja (piemēram, ja daudzdzīvokļu ēkai ir viens pieslēgums).

Jau vēstīts, ka valdība 4. oktobrī atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nolūkā atbalstīt energointensīvos uzņēmumus paredz diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014. gada 1. aprīļa pilda "Latvenergo" meitasuzņēmums "Enerģijas publiskais tirgotājs".

Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātajā iepirkumā no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā "Nord Pool". Obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!