Foto: LETA
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens aicina izvērtēt Anda Pinkuļa atrašanos AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāja amatā, iepazīstinot žurnālistus ar Ekonomikas ministrijas (EM) veikto izvērtējumu saistībā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļauju skandālu, otrdien norādīja ekonomikas ministrs.

Ministrs uzsvēra, ka jau drīzumā vērsīsies pie "Sadales tīkla" ar vēstuli, kurā aicinās izvērtēt Pinkuļa atrašanos uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā. Tāpat viņš vērsīsies pie AS "Latvenergo" padomes, lai izvērtētu "Sadales tīkla" priekšsēdētāja atbildību.

Sākotnējais vērtējums liecina, ka "Sadales tīkls" nav atsevišķos gadījumos ievērojis kārtību, kādā koģenerācijas elektrostacijas tiek pieslēgtas elektroenerģijas sadales tīklam. Pārbaudot dokumentāciju, EM secinājusi, ka nav ievērota virkne prasību, kas jāizpilda, lai pieslēgtu stacijas elektroenerģijas sadales tīklam. Konstatētas nepilnības kārtības piemērošanā, kādā koģenerācijas elektrostacijas tiek nodotas ekspluatācijā, ļāvušas ministriju maldināt par staciju nodošanu ekspluatācijā.

Kā vērš uzmanību ministrijā, iekšējās pārbaudes tiek veiktas arī AS "Sadales tīkls", lai turpmāk novērstu konstatētās problēmas. Līdzšinējo pārbaužu rezultātā darbu uzņēmumā atstājis viens valdes loceklis, darba attiecības izbeigtas ar vienu darbinieku, darba attiecību izbeigšanas process uzsākts ar trīs darbiniekiem, kā arī virknei darbinieku piemēroti disciplinārsodi par pieļautajiem pārkāpumiem staciju komisijas darbā. Pārbaudes uzņēmumā turpinās.

Tāpat ministrija ir veikusi astoņu staciju pārbaudi klātienē, kā arī 22 staciju pieslēgšanas sadales tīklam dokumentācijas pārbaudi. Klātienē tika pārbaudīti astoņas stacijas: SIA "Briedis būve", SIA "Madonas eko", SIA "Tektus", SIA "M parks", SIA "E Strenči", SIA "Elektro Rīdzene", SIA "E Seda" un SIA "Rīgas Enerģija". Kā skaidroja Ašeradens, nevienā no tām elektroenerģijas ražošana nenotika.

Piemēram, "Briedis būve", "Elektro rīdzene", "E Seda" un "Madonas Eko" netika konstatēta iekārta vai būve, kas apliecinātu, ka uzņēmumos ir iespējams ražot gan siltumu, gan elektroenerģiju. Savukārt par "Rīgas enerģija" EM norādījusi, ka "objekts netiek ekspluatēts un tajā turpinās būvdarbi".

"Notikušās pārbaudes apliecina, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijas elektrostacijās šobrīd nenotiek un pamatoti ticams, ka elektroenerģija tikusi ražota vienīgi uz 72 stundu pārbaudes laiku," konstatēts ziņojumā.

Kā liecina EM veiktais izvērtējums, ministrija izvērtējusi 382 koģenerācijas staciju gada pārskatus, pēc kuriem izteikti 36 brīdinājumi par gada pārskatu neiesniegšanu, 13 brīdinājumi par nodokļu parādiem kā arī atceltas septiņas atļaujas par gada pārskatu neiesniegšanu vai ražošanas neuzsākšanu noteiktajā termiņā.

Šogad, lai ierobežotu pārmērīgu subsidētās enerģijas ietekmi uz elektroenerģijas cenām un ražotāju pārkompensāciju, izvērtēta 216 staciju darbība un 63 no tām samazināts izmaksājamo subsīdiju apmērs par ikgadējo summu vairāk nekā trim miljoni eiro. 16 no šīm stacijām lēmumu ir pārsūdzējušas tiesā.

Vēstīts, ka no darba "Sadales tīklā" atstādināti četri darbinieki, kuri nav ievērojuši kompānijas iekšējās procedūras pārbaužu veikšanai. Darbu uzņēmumā atstājis arī kompānijas valdes loceklis Rolands Lūsveris, pilnīgi pārtraucot darba attiecības ar savu līdzšinējo darbavietu.

Jau ziņots, ka Valsts policija pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iesnieguma sākusi kriminālprocesu par "Sadales tīkla" un SIA "Rīgas enerģijas" rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Kriminālprocess sākts par krāpšanas mēģinājumu lielos apmēros. Lieta sākta par faktu, un to izmeklē Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde.

Aizdomās turētā statuss šobrīd nevienai personai nav piemērots.

Atbilstoši izsniegtajai atļaujai "Rīgas enerģijai" līdz šā gada 5.oktobrim bija jāsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Lai pārliecinātos, ka stacija sākusi ražošanu, jābūt sistēmas operatora, "Sadales tīkla", parakstītam aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un atļaujai par elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai uz pārbaudes laiku ne mazāku kā 72 stundas. Tomēr "TV3" raidījuma "Nekā Personīga" filmēšanas laikā uzņēmuma "Rīgas enerģija" teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana.

Tāpat vēstīts, ka "Nekā Personīga" atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, "Sadales tīkla" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumos nākamajos desmit gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!