Foto: DELFI

Jaunā konservatīvā partija (JKP) pieprasījumā partijas Ķekavas nodaļai lūdz skaidrot situāciju saistībā ar novada domes priekšsēdētājas Viktorija Baires (JKP) padomnieka Andra Volanska darbību uzņēmumā SIA "Energo Fortis".

Politiskais spēks norāda, ka šis uzņēmums pēc TV3 raidījumā "Nekā personīga" izskanējušās informācijas varētu būt iesaistīts šaubīgos mēģinājumos saglabāt zaļās enerģijas ražotāja statusu.

JKP savā paziņojumā arī aicina mainīt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) regulējumu un ieviest striktus licences izsniegšanas principus, jo pašreizējā sistēma ļauj rasties situācijām, kad zaļās enerģijas ražošana tiek ieviesta tikai formāli, informēja politiskajā spēkā.

"JKP atkārtoti norāda, ka steidzami jāmaina OIK regulējums, lai izvairītos no manipulēšanas iespējām ar tā sauktās videi draudzīgās enerģijas ražošanu," teiks partijas paziņojumā.

Pašlaik galvenais būtu mainīt atļauju izsniegšanas principus, strikti paredzot, ka OIK atbalsts pienākas tikai par tādu enerģiju, kas tiek ražota no atjaunojamajiem resursiem, uzskata JKP. Tāpat nepieciešams noteikt, ka izsniegtās kvotas jauda enerģijas ražotājam vismaz 90% apmērā ir jāsasniedz ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā kopš iekārtas palaišanas brīža. Tādejādi licenci saglabātu tikai reāli strādājoši un attīstīties spējīgi videi draudzīgās enerģijas ražotāji, pārliecināti partijas pārstāvji.

"Tas nodrošinātu, ka atjaunojamās elektroenerģijas ražošana tiek reāli nodrošināta, nepieļaujot formālu statusa saglabāšanu ne vien SIA "Energo Fortis", bet arī daudzu citu mazo koģenerācijas staciju gadījumā," norāda politiskajā spēkā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmuma "Energo Fortis" apgrozījums, kopš tā dibināšanas 2012. gadā, ir bijis 0. Volanskim uzņēmumā pieder 50% kapitāla daļu.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja par vairākiem uzņēmumiem, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkla" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāktu darbu un izmantotu iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksātu līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes maksājumos nākamajos desmit gados.

"Sadales tīkls", izvērtējot komersantiem izsniegtās atļaujas enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam un pārbaudot pieejamos dokumentus, atcēlis uzņēmumam SIA "Energo Fortis" iepriekš izsniegto atļauju enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam, informēja "Sadales tīkla" pārstāvji.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Energo Fortis" dibināta 2012. gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2840 eiro. Pērn "Energo Fortis" ieņēmumus no pamatdarbības neguva, bet cieta zaudējumus 362 eiro apmērā. "Energo Fortis" vienīgais īpašnieks ir Andris Volanskis.

Jau vēstīts, ka Ķekavas novada domes priekšsēdētāja, papildinot savu komandu, radījusi divas jaunas darba vietas un to uzturēšana gadā izmaksās gandrīz 35 000 eiro.

Politiķe skaidro, ka viens no iemesliem, kādēļ viņa startējusi pašvaldības vēlēšanās esot bijusi neapmierinātība ar pašvaldības darbu. "Es nesaredzēju sistemātisku pieeju jautājumu risināšanai, skaidrus kritērijus darbu veikšanai un kvalitātes vadības esamību. Un, ja man ir jāizvēlas - vai ieviest izmaiņas lēni vai ātri, tad es izvēlos tās ieviest maksimāli īsā termiņā, tādēļ ir nepieciešama uzticama un profesionāla komanda, kas piedalīsies šo pārmaiņu vadībā un ieviešanā," komentēja Baire.

Par Baires padomnieks iecelts Volanskis, JKP biedrs, kurš startējot vēlēšanās domes sastāvā iekļauts netika, un viņa mēnešalga, pirms nodokļu nomaksas, ir 1874 eiro, bet par priekšsēdes preses sekretāri izvēlēta Baiba Goba, kura saņem 475 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!