Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Skandālā iesaistītajai SIA "Rīgas enerģija" par četriem mēnešiem pagarināta iepriekš izsniegtā atļauja elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā, šovakar vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lēmums par to, vai atļaut "Rīgas enerģijas" koģenerācijas stacijai turpmākajos 10 gados pretendēt uz aptuveni 40 miljonu eiro lielu valsts atbalstu elektroenerģijas ražošanā, Ekonomikas ministrijai (EM) esot bijis jāpieņem līdz svētdienai, 5. novembrim. Tomēr ministrija lēmuma pieņemšanas termiņu par četriem mēnešiem pagarinājusi, jo vēl neesot savākta visa nepieciešamā informācija.

No EM valsts sekretāra vietnieka enerģētikas jautājumos Jāņa Patmalnieka teiktā izriet, ka vērtīgo licenci uzņēmums, visticamāk, varētu zaudēt. "Šis ir pagarinājums, lai EM pilnvērtīgi varētu izvērtēt šo gadījumu, un [lai] pārliecinātos, kādu lēmumu pieņemt. (..) Es pieņemu, būs jāgatavojas tiesvedībai par šo gadījumu," raidījumam sacīja Patmalnieks.

Kā ziņots, Valsts policija pēc Ekonomikas ministrijas iesnieguma sākusi kriminālprocesu par "Sadales tīkla" un "Rīgas enerģijas" rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Kriminālprocess sākts par krāpšanas mēģinājumu lielos apmēros. Aizdomās turētā statuss šobrīd nevienai personai nav piemērots.

Atbilstoši izsniegtajai atļaujai "Rīgas enerģijai" līdz šā gada 5. oktobrim bija jāsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Tomēr TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka raidījuma filmēšanas laikā uzņēmuma "Rīgas enerģija" teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana. EM lūdza Valsts policiju pārbaudīt iespējamās krāpnieciskās darbības.

"Nekā personīga" atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, "Sadales tīkla" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumos nākamajos desmit gados.

"Rīgas enerģija" jau iepriekš paziņojusi, ka kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamo krāpniecību saistībā ar elektroenerģijas ražošanu obligātajā iepirkumā. Savukārt "Sadales tīklā" izveidota iekšējā izmeklēšanas komisija, kura tostarp pārbauda atbildīgo darbinieku rīcību saistībā ar koģenerācijas staciju darbību. Uz izmeklēšanas laiku atstādināti trīs darbinieki.

"Nekā personīga" vēsta, ka par uzņēmēju "radošo pieeju" jautājumam, kas ir koģenerācijas stacija, EM sākusi pārbaudes ne tikai raidījumā minētajos uzņēmumos Rīgā, Saldus, Madonas, Amatas, Strenču un Cēsu novadā. Līdz šim kopumā esot atklāti 20 uzņēmumi, par kuriem esot pamatotas šaubas, ka elektroenerģija ražota tikai uz testa brīdi, lai nezaudētu licenci vēlāk elektrību tirgot par paaugstināto tarifu. Vietās, kur it kā atrodas elektrostacijas, kas izgāja testus, joprojām ir pļavas un krūmi vai būvniecība vēl tikai notiek, vēstīja raidījums.

VAS "Latvenergo" padome uzdevusi neatkarīgam auditoram "PricewaterhouseCoopers" izvērtēt "Sadales tīkla" darbību un iespējamos pārkāpumus. Audita starpziņojums būšot 9. novembrī.

Ziņots, ka saistībā ar OIK atļauju skandālu šonedēļ no amata atkāpās "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!